Röster höjs för att folk och kungafamilj ska skippa päls

Hundvalp med ena tassen krossad i en metallklämma

En positiv trend senaste året har varit att flera designer och butikskedjor bojkottar päls. Nu ansluter sig Penélope Cruz som tillsammans med Peta uppmanar konsumenter att skippa päls i ny julkampanj.

Tillsammans med en katt poserar Oscarsvinnaren och modeikonen Penélope Cruz för en ny kampanj som uppmanar oss “Make us purr, don’t wear fur”. Kampanjen kommer efter att flera designer och butiker, bland andra Burberry, Gucci, Michael Kors, Diane von Furstenberg, John Galliano och många andra, gått ut med att de kommer slopa all päls i sina kollektioner.

En kvinna ser drömmande uppåt med en katt i famnen

PETA har med ett tidigare videoavslöjande visat hur djur på pälsfarmer i Kina, världens största exportör av päls, tvingas leva sina liv i trånga, smutsiga stålburar utan tillgång till tillräcklig mat och rent vatten innan de dödas av elchock, förgiftas eller gasas ihjäl. Andra fångas i fällor som slår ihop så hårt att de skär in i benet, och orsakar obeskrivlig smärta. En del djur försöker gnaga av sig sitt eget ben för att fly. Om de inte dör av blodförlust, infektion eller kallbrand så dödas de av människorna genom att strypas, klubbas eller stampas ihjäl.

Att det är ett oerhört djurplågeri bakom päls borde inte vara en nyhet för någon längre men så länge det finns kvar måste vi fortsätta att sprida ordet. Med fler personer som har stora följarskaror och starka varumärken går vi förhoppningsvis, sakta men säkert, framåt i kampen mot djurplågeriet.

Kungahuset får en att skämmas

Samtidigt så måste vi ironiskt nog fortfarande uppmana vår egen kungafamilj att inte stödja detta vidriga plågeri. Djurens Rätt har i ett brev till kungahuset, med stöd av nästan 20 000 namnunderskrifter, uppmanat kungafamiljens representanter att i officiella sammanhang bli pälsfria. I samband med dopet av prins Gabriel för ett år sedan valde prinsessan Madeleine en kappa av persianpäls, en lockig päls som tas från lammen till karakulfår. Det var inte första gången som representanter för kungahuset klädde sig i päls, ett plagg som en majoritet av svenskarna aktivt väljer bort. Tragiskt. Pinsamt.

Den här händelsen ledde till ett upprop för ett pälsfritt kungahus från Djurens Rätt. Detta har nu skickats till kungahuset tillsammans med ett brev där det beskrivs hur pälsdjursuppfödning i Sverige går till, med en uppmaning att kungahuset som förebilder och representanter för Sverige ska välja bort pälsprodukter i alla officiella sammanhang. Det är inget mindre än en skam för Sverige att vi har ett kungahus som aktivt stödjer djurplågeri. Att brev ska behöva skickas är inte klokt.

Djurens rätts brev till kungahuset:

”Kungahuset representerar Sverige i officiella sammanhang och kungafamiljen är förebilder vars klädval skapar trender. Kungahusets representanter har därför, genom att välja bort päls, en möjlighet att visa att vi är ett land som bryr oss om djur och inte vill utsätta dem för lidande.

Att välja bort päls i officiella sammanhang visar att vi är ett Sverige i tiden och att kungahuset går i takt med svenskarnas värderingar när det gäller djur som föds upp och dödas för sin päls.”

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: