Fixa veganska värmeljus

Ett tänt värmeljus på en mörk yta med vätska som reflekteras i ljuset

Värmeljus av raps är ett bra alternativ till ljus tillverkade av mindre miljövänliga alternativ baserade på fossila ingredienser. Nu finns Sveriges första Svanen-märkta värmeljus i handeln. De är veganska, gjorda på rapsvax och uppfyller även Svanens miljömärkta krav gällande sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter.

Mörker och juletid pockar på ljus att lysa upp tillvaron med. Det är lätt hänt att orsaka både sin egen hälsa såväl som göra klimatet en otjänst om en inte tänker på vad det är som tänds. 

Miljömärkta värmeljus

Axfoods egna varumärke Fixa har lanserat en serie miljövänliga artiklar som fryspåsar, avfallspåsar och just värmeljus. De nya miljömärkta värmeljusen har ljuskoppar som är gjorda av återvunnen plast och ljusen består av 95 procent rapsvax och fem procent paraffin, till skillnad mot andra värmeljus som brukar vara tillverkade av fossil råvara, palmolja och/eller stearin. 

 – De nya miljömärkta värmeljusen från Fixa gör det möjligt för kunderna att göra ett bra miljöval. Om man som kund både vill att ljusmassan kommer från bioråvara och vill slippa köpa en resurskrävande aluminiumkopp har det hittills inte varit så lätt att hitta bra alternativ med hög kvalitet, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

En förpackning med 27 stycken värmeljus

Värmeljusen säljs på Willys, Hemköp, Tempo och Eurocash. Brinntiden är 6 timmar och priset, för en förpackning med 27 värmeljus, är cirka 30 kronor. Ett bra alternativ till de annars ofta lite dyrare ljus som måste bli valet om en vill ha ljus som inte är helt baserade på stearin eller fossila ämnen. Men det kan onekligen vara väldigt trevligt att unna sig sådana fortsättningsvis också. De har ju ofta andra egenskaper som är mysiga, som härlig doft eller till och med massagemöjlighet.

Här finns mer att läsa om olika ljusalternativ som är veganska och miljövänliga.

5 kommentarer på “Fixa veganska värmeljus

  1. Väldigt tråkigt att det är värmeljus i plastbehållare som de kallar miljövänliga dock 🙁

    • Ja, men skulle vilja veta hur stor skillnaden är i påverkan mellan de olika materialen. Hoppas på att kunna få mer info om detta.

  2. Väl märk att paraffin framställs ur råolja- alltså fossil råvara. Eller är denna syntetiskt framställd? 5% är givetvis bättre än 100% oavsett!

    • Reagerade på exakt samma vis. Varför inte 100%. Hoppas på att det blir så!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: