Scener ur hjärtat – klarspråk om klimathotet

Hav med små isflak, solen står lågt över havet

Varför händer så lite, varför tar inte politiker och näringsliv ansvar för vårt klimat? För den som insett hotet vi står inför kan dessa frågor vara gigantiska och obegripliga. Även forskare och klimatförespråkare kan höras använda runda ord om att det inte är så väldigt illa.

Men en som inte kunde förlika sig med dessa fraser och ansvarigas oförmåga att handla är Greta Thunberg. Hennes kamp för klimatet började med en kamp för sitt eget liv. När hon blev sjuk, mycket sjuk, där hon inte kunde äta eller delta i skola eller samhälle stod föräldrar och läkarkår handfallna innan de kunde hitta svar. Svar som grundade sig i Gretas olika diagnoser och hennes förmåga att se krisen för vad den är. En Kris.

Insikt via sjukdom

Boken Scener ur hjärtat är skriven av Greta Thunbergs föräldrar Malena Ernman och Svante Thunberg. Boken handlar om kriser, en familjekris och en klimatkris. Här finns det inte några inlindade tomma fraser om att det är ok att fortsätta som tidigare. För det går inte. Läsaren får ta del av den bakomliggande frustration och oförståelse, framförallt Gretas som är den som leder familjen hit, mot insikten om klimatkrisen. Något som kommer via sjukdom, Greta slutar äta, får diagnoser som hjälper dem att förstå deras olika beteenden där både hennes syster och mamma också diagnostiseras. Barn med olika kognitiva förmågor beter sig på olika vis, tar in olika saker och hos Greta blir bearbetningen av omvärlden denna kris som vänds till en slagkraftig kamp för klimatet.

Gretas öppna påpekanden om människors dumheter, föräldrar som låter barn ha fyrhjulingar som leksaker – och säkert vattenskotrar på somrarna – inflikar hon syrligt, likväl som alla de som säger att de vill väl men inte gör något. Inte vill bidra, inte vill förändra. Trots att det är dags nu. Det går inte att vänta.

Omslag till boken Scener ur hjärtat, bild på en kvinna med långt ljust hår

Det är ingen munter bok men det är just vad som är avsikten, för det är inte muntert. När familjen får förfrågningar om att delta i olika sammanhang om klimatet, men som ska vara positiva, tackar de nej. Det är inte positivt. Det är allvar. Frågan är om de som inte insett att det är allvar orkar läsa boken? Tack vare Malenas kändisskap och den enorma uppmärksamhet Greta fått med sin klimatstrejk så är det förhoppningsvis det. Annars gör den tyvärr inte så mycket nytta.

Gretas kamp, hennes skolstrejk för klimatet där #FridaysForFuture har blivit en global rörelse, har visat att det går att få folk att engagera sig. Och med det borde fler vakna och de, och alla andra, får gärna läsa boken. Den säger som det är, Greta vars röst hörs boken igenom, har en genialisk förmåga att med tydlighet lyfta fakta och insikter om läget. Att det är kris. Men denna unga person ger hopp, få har förmågan att uttrycka sig så klarsynt och begripligt som hon. Just därför borde alla läsa den.

En kommentar på “Scener ur hjärtat – klarspråk om klimathotet

  1. Pingback: Känslosam dokumentär om Greta | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: