Veganskt läder på uppgång

Lågskor herrmodell i brun skinnimitation

Päls bojkottas tack och lov av allt fler företag men skinnprodukter är fortfarande vanligt och inte alls lika ifrågasatt. Men tack och lov börjar vegetabiliska läderprodukter nu att dyka upp i allt större utsträckning, efterlängtat av många.

Det råder delade åsikter om produkter av läderimitation bland veganer, en del är jätteglada över möjligheten att kunna bära något som ser ut som skinn, medan andra tycker att det är förtryckande att bära något som liknar djurhud. Själv tillhör jag den grupp som tycker att det är snyggt och gärna bär skinnliknande produkter.

Intresset för skinnimitationer har ökat sista tiden, något Nina Färdig, grundare och ägare till butiken Green Laces i Stockholm vittnar om. Många är nyfikna, ställer frågor och förundras även över hur likt det animaliefria lädret är djurlädret. Veganska skor är ett uppåtgående segment men även andra produktområden som accessoarer ökar.

Svartklädd, rödhårig kvinna sitter på en soffa
Nina Färdig, grundare och ägare av Green Laces. Foto Linnea Schröder

Carl Sundqvist är en av de som tillverkar veganska väskor. Han fick idén att tillverka ryggsäckar efter en resa där han träffade en fransman som ansåg att ryggsäcken är den optimala kompanjonen för att upptäcka världen med. Ryggsäckar är verkligen lätt att få passion för enligt Carl, då de är praktiska, snygga och en del av livet.

Vegansk livsstil lockande

Väl hemma igen startades företaget Gaston Luga och resan med att skapa dessa “kompanjoner”. Anledningen till att det blev veganskt läder i produkterna kommer från tankar kring Happy Cow Company, en tjänst för att hjälpa resenärer och människor att hitta växtbaserade och veganska alternativ runt om i världen. En hälsosam, medkännande och miljövänlig livsstil som Carl lockades av.

Blond man i svart kostym och vit skjorta sitter på en stenbänk utanför en byggnad
– Det känns inte alls modernt med läder från djur, säger Carl Sundqvist, grundare av Gaston Luga. Foto Gaston Luga

För att bidra till denna utveckling arbetar de konstant med fabrikerna för att säkerställa att kedjan är ”fair”. De material som används för veganskt skinn är mestadels polyurethan, en syntet, där en del har synpunkter på den miljömässiga biten. Fördomen mot konstläder är något Nina Färdig kämpar mot. Många förknippar konstläder med obehag och snabbt slitage men då handlar det om billiga, plasttäta kontstläder som lätt spricker och går sönder. Alternativen som är tillverkade med polyurethan som bas har en stor miljöfördel jämfört med animaliskt läder.

– Ja, det är en enorm miljöfördel. Den animaliska läderproduktionen släpper ut stora mängder växthusgaser, är kemikalietät och avger en avsevärd uppsläppsmängd av tungmetaller. Det går även åt mycket mindre energi att tillverka en sko i polyurethan jämfört med en animalisk sko. En syntetsko använder ungefär tio procent av den energi som en animaliesko förbrukar, säger Nina Färdig.

Svarta, höga kängor i svart skinnimitation

Gällande kemikalier är Carl inne på samma spår och tycker det är viktigt att tänka på hur tillverkningen går till. Han uppskattar att EU och andra internationella standarder ställer krav här.

– Det hade varit omöjligt för ett medelstort företag att sätta press på leverantörer, men när lagarna finns i bakgrunden så måste fabrikerna visa på certifikat och rutiner kring att inte använda farliga kemikalier. Det är bra både för oss människor på jorden men även miljön, säger Carl Sundqvist.

Gaston Lugas ambition är att bara använda veganska material och att driva på den här utvecklingen där det finns stor utvecklingspotential och en hög efterfrågan. Detta intresse syns även på företaget där två av tre grundare är vegetarianer och de pushar för vegoalternativ genom att till exempel förespråka vegetarisk mat, inte bara för djuren utan även för hälsa och miljö.

Svart ryggsäck med bruna remmar i skinnimitation

Veganskt vattenhål

Green Laces är ett härligt vattenhål för de som vill ha snygga, veganska skor och accessoarer. Här finns en mängd produkter från olika delar av världen. Att ha ett brett utbud även bland läderimitationer är viktigt enligt Nina Färdig. De vill möta efterfrågan med produkter som håller hög kvalitet och stilnivå. Lokal representation finns med märken som Sandqvist och BACK.

Den lokala förankringen är något som är viktigt för Gaston Luga som försöker ha ett uttryck som är karaktäristiskt för Stockholm, och även Skandinavien. De vill förankra sig djupare i Stockholm, en stad som Carl Sundqvist tycker är fantastisk.

Alla vi som gillar läder ser med spänning fram emot vad framtiden har att erbjuda. Nina Färdig berättar om skor som innehåller kork, spannmål och fruktläder som ananasläder. Det finns även svampläder som odlas på bänk eller “läder” från bananträd. Vad blir nästa nya innovation tro?

En liknande text som denna har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: