Matkassar som hjälper oss att äta mer vegetariskt

Ett bord med olika maträtter sedda uppifrån

Att handla mat på nätet har blivit vardag för många, likaså att köpa färdiga matkassar där leverantören satt samman en meny av middagar. För de som äter veganskt eller har allergi har kanske inte utbudet varit lysande tidigare men det ser nu ut att gå en ljusare tillvaro tillmötes.

De flesta livsmedelskedjor med självaktning erbjuder matkasseservice idag. Valen kan till synes vara många där till exempel laktosfria kassar är något av en självklarhet men det är långt ifrån självklart att erbjuda något mjölkfritt. Men det finns de som inte tillhör de traditionella livsmedelskedjorna och här finns ofta bättre alternativ.

Årstiderna är en av dessa företag, de har en grön strategi och bedriver egen odling av ekologiska grönsaker och ekologisk frukt. Sedan 2006 har de levererat ekologiska matkassar till hushållen, 2011 kom den vegetariska kassen för att 2016 följas upp med en vegansk dito. Nyligen tog de ytterligare ett steg i den gröna riktningen när de lanserade en ny kasse för de som vill äta veganskt och även undviker gluten. Något som ser ut att vara ett växande segment just nu.

En tallrik och en skål sedda uppifrån, fyllda med grytor och sallad
Glutenfri och vegansk rätt från Årstiderna. Foto Årstiderna.

2017 startades matkasseföretaget Enkla kassen, som satsar helt på vegansk kost. Syftet är att göra det enklare för personer att ställa om till en mer hållbar livsstil. Något som verkar fungera.

– Ja, varje vecka hör kunder av sig till oss och tackar för att vi hjälpt dem komma igång med en mer vegansk livsstil, säger Johannes Källgren, en av grundarna till Enkla kassen.

Burritos i en glasform
Burrito från Enkla kassen. Foto Daniel von Malmborg.

En hjälp på vägen mot vego

Kassarna är alltså inte bara något som faller veganer i smaken. Enligt undersökningar gjorda av Enkla kassen är det bara cirka tio procent som är veganer av deras kunder. Resterande är lakto-ovo-vegetarianer, flexitarianer eller ”köttätare”. Kassen används av dem som en knuff för att komma igång och laga mer växtbaserade rätter.

Två skålar på en skärbräda. Soppa i den vänstra, potatis i den högra
Vegansk rätt från Årstidernas matkasse. Foto Årstiderna.

På det här viset kan fler hjälpas till att äta mer vegetarisk kost. Och tron på att stockholmaren är intresserad av att äta mer grön kost saknas inte. I november fick vi ytterligare ett tillskott att välja bland när den Köpenhamnsbaserade startupen Simple Feast kom till Stockholm. Deras affärsidé är att utveckla kreativa matkoncept med växtbaserade ingredienser. Det här blev på kort tid en succé i Danmark och förväntningarna var stora i samband med lanseringen i Storstockholm.

– Lanseringen har gått bättre än förväntat! Detta gör att vi kan satsa ännu mer i Sverige och kommer att expandera till både Göteborg och Malmö i mars. Det känns spännande, säger Anna Lindeblad, presschef på Simple Feast.

Det som skiljer dem från övriga matkassar är kanske främst tillagningstiden, konceptet är att det behövs endast tio minuters förberedelsetid för att laga maträtterna.

– Detta är helt klart en grundsten i vår succé. Vi förbereder allt som kan förberedas så våra kunder kan lägga tid på annat, säger Anna Lindeblad.

En vit skål med grönsaker, till vänster en brödskiva och en gaffel
Vegansk rätt från Årstidernas matkasse. Foto Årstiderna

Skippat kylvarorna

Förutom den fördel att vegokassarna bidrar till att få fler att testa vegetariskt kan klimatsmarta leveranser bidra till minskat klimatfotavtryck. Enkla kassen har komponerat sina kassar så att de är fria från kylvaror. Detta är annars en sak som fått kritik gällande matleveranser, att det går mycket energi till att köra runt mat på stan som ska hållas kyld i timmar. I detta fall så behöver inte kunden ens vara hemma när maten kommer och leveranserna sker med lastcykel eller elbil.

Simple feast levererar med lastbil men satsar på att minimera klimatpåverkan genom att leverera maten i förpackningar gjorda av grönsaksfiber som är helt nedbrytningsbara. De kylelement som används är fyllda med fruset kranvatten, som går att dricka efter att det har tinat.

Tre små lådor med matförpackningar, bakom en större med texten Simple Feast

Det är roligt att höra att kassarna hjälper folk att bryta gamla mönster och testa för dem nya växtbaserade rätter. En positiv utveckling!

En version av den här texten har även publicerats i tidningen Syre.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: