Spel som lär dig om klimatpåverkan

Spelkort huller om buller

Har du funderat över, eller kanske hamnat i diskussioner om, vilka val som har störst klimatpåverkan? Vad är värst, en biff om dagen i ett år eller en flygresa till New York?

Några forskare från Göteborg har med ambitionen att skapa funderingar och diskussioner om sin egen livsstil skapat ett kortspel, Klimatkoll, baserat på den här typen av jämförelser. Kul, ett bra sätt att lära sig mer och samtidigt får svar på en del av de liknelser som det kan uppstå diskussioner kring. Spelet är en summering av olika klimatinsikter som ska ge oss en klimatknuff i rätt riktning.

Hjälper oss fatta klimatsmarta beslut

Kortspelet hjälper de som spelar att förstå hur deras vardag påverkar klimatet. Spelkorten placeras ut utifrån klimatpåverkan och spelaren tar ställning till om exempelvis en flygresa till New York orsakar mer utsläpp än att äta en biff om dagen i ett år. Spelet ska både underhålla och undervisa.

Spelkort med klimatinfo, en köttbit ligger bredvid
Spelkort med klimatinformation om kött, foto Isak Bodin Alfredsson.

– Svenskarna släpper ut cirka 11 ton koldioxid per person och år sett till vår konsumtion, och vi behöver halvera utsläppen varje årtionde för att bidra till att ge världen en hyfsad chans att klara Parismålet. Stora förändringar krävs på kort tid, och vårt spel kan hjälpa folk att fatta rätt beslut, säger David Andersson, doktor, som forskar om hållbar konsumtion vid Göteborgs Universitet.

Klimatkunskap ska vara roligt

Tanken med spelet är alltså att höja medvetenheten och att kunna ge den som spelar insikter som gör att de förändrar sina beteenden. Spelet finns på både engelska och svenska och uppskattningarna bygger på beräkningar av en av spelets medgrundare, Stefan Wirsenius, som är en världsledande forskare på klimatpåverkan från livsmedel och markanvändning. 

– Klimatkunskap måste bli enkelt och roligt – annars kommer vi nog fortsätta släppa ut som om vi inte visste bättre och då är vi körda. Spelet är roligt! Det passar högstadieklassen som arbetar med hållbarhet, men är också en perfekt gåva till din klimatförnekare till faster eller grannen som duschar tre timmar om dagen. Och självklart till de som vill agera hållbart, på riktigt, säger Erik Sterner, klimatpedagog, Chalmers.

Ett behändigt litet format också, perfekt att ha i väskan på semestern. Ska bli kul att testa detta med familj och vänner. Hur mycket vet vi egentligen och vad är baserat på egna normer och önskemål?

Spelkort med klimatinfo
Exempel på spelkort från Klimatkoll.

2 kommentarer på “Spel som lär dig om klimatpåverkan

 1. Hej Erik,
  Jag har precis lyssnat på din föreläsning. Jag tar jättegärna emot fem kortspel ang Klimatkunskap.
  Jag jobbar i åk 6 på Silverbäckensskola Silverbäcksvägen 1, 191 38 Sollentuna.

  Med vänlig hälsning,
  Anita Christenson
  Mobil 070 – 095 65 60

  • Hej Anita,
   Kul att du är intresserad av Klimatkunskap. Du behöver dock kontakta dem, Vego Eco har inget med produktionen att göra och kan inte ombesörja någon beställning. Länk till företaget finns i inledningen av detta inlägg.
   Vänliga hälsningar,
   Anna, Vego Eco.

Lämna ett svar

%d