Kollagen för veganer

Skivade citroner

Kollagen är ett naturligt protein som utgör en tredjedel av kroppens uppbyggnad. Många äter tillskott av kollagen, främst för struktur och stadga – ett “lim” för kroppen. Tillskott av kollagen är dock något som alla vegetarianer fått skippa men nu finns ett alternativ för den som är nyfiken.

Leder, ligament, brosk, bindväv, muskelvävnad, hår och naglar. Det är mycket i vår kropp som består av kollagen. Föroreningar i vatten, luft och mat bryter ner vårt kollagenförråd, vilket gör återuppbyggnaden avgörande. Eftersom kollagentillskott kommer från djur har jag aldrig fördjupat mig så mycket i detta och kan inte låta bli att bli lite nyfiken när jag läser om det växtbaserade alternativ som lanserats i Sverige.

Det finns inget växtkollagen men däremot växtbaserade ämnen som bildar kollagen i kroppen. Det är vad Collagen building protein peptides består av. Det är veganskt kollagen med kollagenbyggande ingredienser, ett ekologiskt växtbaserat protein och proteinpeptider. Det är fritt från soja och glutenfritt och innehåller flera olika aminosyror som glycin och hydroxyprolin som hjälper till att bygga kollagenet.

En turkosa burk med texten Collagen på

Jag äter tillskott av B-vitamin och omega samt D-vitamin under den mörka tiden av året. Med en varierad kost ska inte mer än detta behövas men givetvis har vi alla olika förutsättningar beroende på vår kost, näringsupptag och leverne. Intressant med kompletterande alternativ, känner att detta är en produkt som jag hade fallit pladask för om jag läst om det direkt efter alla år av graviditeter och amning.

Mer om näring och tillskott

C-vitamin hjälper kroppen att ta upp kollagen. Citron, kivi, apelsin och broccoli är exempel på hög halt av det.
Här kan du läsa mer om vitaminer och näringsintag vid vegansk kost.
Och här finns mer information om näringslära för gravida och barn.

Lämna ett svar

%d