Vattensmarta recept

Blandade grönsaker

För att bidra i det förändrade klimatet med torka och vattenbrist i landet har ICA lanserat en vattensmart receptserie. Tanken är att både synliggöra problemen och samtidigt inspirera till att minska sin vattenförbrukning. 

Recepten i den vattensmarta serien bygger på råvaror som är bra ur vattensynpunkt och som tillagas på ett sätt som sparar på såväl vatten som disk. Recepten är framtagna av ICA:s matkreatörer och hållbarhetsavdelning. Råvarorna är bra ur vattensynpunkt och med smarta tillagningstekniker kan människor minska på disken i sommarstugan eller inte behöva använda lika mycket vatten från den egna brunnen.

– Många människor oroar sig för torka och vattenbrist. Våra vattensmarta recept gör att det vattnas i munnen, samtidigt som människor kan spara lite på vattnet i vardagen. Vi vill inspirera våra kunder att spara på vattnet, utan att behöva spara in på livskvaliteten, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Vattenåtgång vid produktion

Det här ju jättebra. Dock är det lite märkligt att de recept som anges som exempel alla innehåller animalier eller mjölkprodukter som är de livsmedel som har hög vattenkonsumtion vid framställning. Således verkar det inte vara så att hela kedjan har tagits med, endast hur du som konsument beter dig vid tillagning.

Detta är dock bara baserat på tre recept som Ica anger som exempel från sin receptserie. Var en kan hitta hela serien är ett frågetecken. Efter att ha surfat runt lyckas i alla fall inte jag hitta den någonstans. Däremot finns det en kategori som är heter vegan och innehåller 706 recept. Eftersom receptserien med vattensmarta recept lyser med sin frånvaro är det onekligen bättre att satsa på den veganska, den är per automatik mer klimatsmart i sin resursanvänding. Dock faller förstås den fina tanken om hur enkelt och smidigt det är att laga respektive diska i sommarstugan bort då.

För att välja smarta recept gällande vattenavgång så är det, förutom att välja veganskt, bra att tänka på att använda svenska råvaror och efter säsong. Spara matrester, utgå från vad du redan har hemma. Och inte bara i sommarstugan utan även annars är det fint att minska vattenåtgång genom att skölja råvarorna i en skål med vatten istället för under kranen.

Uppdatering: recepten finns i en artikel på Buffé som du kan läsa här.

2 kommentarer på “Vattensmarta recept

  1. Tack Palle!
    Galet att de bara har dem som en artikel och inte som kategori bland recepten, det är ju där en letar efter recept 🙂

Lämna ett svar

%d