Stort intresse för veganskt julbord

Fat med flera julrätter sedda uppifrån

Årets senaste Vegobarometer från Axfood visar på en fortsatt ökning av de som äter vegetariskt. Andelen som svarar att de äter vegetariskt två till sex dagar i veckan ökar från 24 procent 2018 till 28 procent 2019.

Det främsta skälet till att vi äter mer vegetariskt är klimat och miljö vilket 64 procent angav som skäl. Vegotrenden avspeglas i Willys och Hemköps försäljning, men också i ett utökat sortiment. Nu när julen närmar sig och i dessa tider av ökat vegetariskt intag och klimatintresse så får vi hoppas att även utbudet av julbord med vegetariska inslag ökar på samma vis.

En av de som förra året satsade på vegetariskt är Wärdshuset Ulla Winbladh. I år är intresset rekordstort. De menar att då flera generationer ofta äter julbordet tillsammans har efterfrågan på det gröna ökat från de framför allt yngre gästerna.

– Vårt julbord är snart fullbokat och vi ser att allt fler valt det veganska julbordet i år. Än så länge äter de flesta av det vanliga julbordet men det är bara en tidsfråga tills de veganska alternativet blivit lika stort, säger Hanna Williamsson, restaurangchef på Ulla Winbladh. Vi ser redan hur många gäster börjar fylla på tallrikarna från det veganska bordet för att sedan komplettera från det klassiska.

Saffranskakor på vitt fat
Saffranskaka på Ulla Winbladhs veganska julbord på Djurgården i Stockholm 2019, foto Magnus Skoglöf.

Hos Ulla Winbladhs kompletterar deras veganska julbord det klassiska. Till det veganska julbordet har kockarna skapat alternativ till sill, lax, kallskuret och de varma rätterna. Julbordet dukas upp på en separat buffé och innehåller bland annat vegansk skagen, gulbetor med tångrom, gravad morot med dill- och senapsås, kålrotslåda, julbullar med svampsås och saffran- och lingonsockerkaka.

Jordnötsbollar på ett vitt och blått fat
Jordnötsbollar och veganskt julgodis hos Ulla Winbladh på Djurgården i Stockholm 2019, foto Magnus Skoglöf.

Bra nyheter som jag hoppas att fler restauranger tar till sig av. Alla restauranger, både med och utan julbord, borde ha bra vegoalternativ på menyn. Och lyfta fram det! Inte sällan händer det att jag får en god och vällagad vegansk rätt och andra gäster tittar avundsjukt och skulle velat ha detsamma men inte kunnat då rätten inte funnits på menyn. Där kunde de bara välja på animaliska alternativ. Varför lyfts inte vego fram istället? De rätterna, som är bättre för klimat och hälsa, borde stå överst på menyn istället för att inte finnas med alls. Ändra detta nu!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: