Svenskar vill äta mer vego i jul

Dukat bord med många olika formar och skålar i vitt

Vegotrenden som pågått en tid visar nu ännu ett bevis på en permanent förändring. Den julmat som svenskar vill lägga på tallriken i år visar att vego fortsätter att ta plats.

Mer än en miljon svenskar tror att de kommer äta mer vego i jul jämfört med förra året. Detta enligt en undersökning gjord på uppdrag av Djurens Rätt. Mer än en miljon svenskar, 12 procent, svarade att de tror att de kommer äta mer vego under julen 2019 än under julen förra året.

– Det är en förändring som inte minst är bra för djuren – bara till jul slaktas 350 000 grisar för att bli julskinka. Det är något som allt fler reagerar mot och väljer bort, säger Francesca Vilches, konsumentansvarig på Djurens Rätt.

Härliga nyheter, eller hur?! Och som i tidigare undersökningar kring vegetarisk kost så är det störst bland kvinnor. Där svarade nästan var fjärde att de tror att de kommer äta mer vego i jul än förra året. I åldern 18–29 svarade var tredje tillfrågad det. Förändringen är även extra stark i Stockholmsområdet där var fjärde invånare tror det blir mer grönt på årets julbord.

Klassiska recept i vegotappning

De flesta klassiska julrätter finns sedan länge möjlighet att laga utan animaliska ingredienser. Så vill en fortsatt ha klassiker som Janssons frestelse, skinka och lussebullar så är det verkligen inga problem. Men såklart kan det vara trevligt att komplettera med lite nya rätter, varför inte testa någon rätt som är helt växtbaserad? Grönkål är en av mina favoriter på julen och Djurens rätt har recept på en mycket god grönkålspaj. Du hittar recept på den och många andra här.

Så testa att byta ut ingredienser när du lagar eller bakar till jul. Att till exempel skippa mejeriprodukter när du bakar lussebullar är ett enkelt steg att göra en insats för klimat, hälsa och djur. Här hittar du recept på fantastiskt fluffiga och ljuvligt goda lussebullar

En mängd lussebullar sedda ovanifrån

Fler recept på goda rätter med grönkål eller oumbärliga rödbetssalladen hittar du enkelt här.

Utöver detta så är svenskarnas favoriter enligt Djurens rätt förutom sill redan nämnd Jansson. Denna hittar du recept på här.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: