Utvecklingen av svenskt, växtbaserat protein

Flera produktförpackningar uppradade vid varandra

Växtbaserat protein efterfrågas allt mer men levererar producenterna det vi vill ha? Trenden vi ser är att vi vill ha mer lokalproducerad mat där kostens ursprung spelar en allt viktigare roll. Hur möts kraven det?

Mediebolaget AGFO som arbetar med fokus på framtidens mat har arrangerat ett seminarium om detta för att höra hur det ser ut i branschen, är producenterna redo för konsumenternas krav gällande svenskt ursprung?

Lokalt en tydlig trend

Trenden med fokus på det lokala talas det allt mer om. Den var tydlig enligt Livsmedelsföretagens rapport om de konsumenttrender som påverkar produktionen. Bland seminariets publik svarade en klar majoritet att de tycker det är viktigt att proteinbasen kommer från Sverige. Föga förvånande kanske med tanke på att de närvarande var personer från industri, forskning och media som med sannolikhet är intresserade av just dessa frågor.

Baljväxter har lång historia i Sverige. Det har hittats spår av att folk åt det redan på yngre stenåldern. Under senare delen av 1900-talet har intresset för grödor som linser och bönor tyvärr gått ner men nu börjar intresset öka igen. Detta samtidigt som köttkonsumtionen börjat gå lite nedåt.

Den växtbaserade marknaden ökar tack vare det ökande intresset, den årliga tillväxten har legat på 15–20 procent i svensk dagligvaruhandel. Men det är en försvinnande liten del av produkterna som består av svenska råvaror.

Utmaningar och möjligheter

AGFOs Frida Jonson lyfte fram några framträdande områden som hämmar utvecklingen och möjligheten att utveckla fler och bättre svenskproducerade proteinprodukter. Det handlar om avsaknad av förädlingsindustri, pris och kostnader. Det rör sig även om riskgrödor för lantbrukaren och det behövs växtförädling med odling av fler sorter.

För att möta det växande behovet och utmaningarna i branschen behöver krafterna samlas. Ett sätt att göra det är att skapa ett företagskluster med geografisk närhet. Det skulle göra att branschen kan hjälpas åt att öka kostnadseffektiviteten och konkurrenskraften bland svenska företagare, enligt Lennart Bjurström, hållbarhetschef på Food for progress.

Det borde det finnas intresse för. Lokala växtproteinbaserade produkter har flera viktiga fördelar. De bidrar till ett hållbart jordbruk, binder kväve, skapar lokala arbetstillfällen och ger miljö- och klimatvinst. Sammantaget innebär det en minskad påverkan på vår planet än om vi importerar livsmedel från andra länder.

Köttig smak eller inte?

Det är viktigt att hitta råvaror som är bra till både kvalitet och pris men givetvis även smak. Är det inte gott så spelar inte de andra faktorerna så stor roll. Många tycker kött är gott och det utvecklas många produkter som efterliknar kött för de som vill dra ner på köttkonsumtionen. För den här målgruppen är det väldigt viktigt att det är riktigt likt kött medan vissa, som jag, inte alls vill ha det. Där behövs det goda och näringsrika proteinprodukter som har annan smak och textur. Där finns idag flera alternativ bland de vegetariska produkterna och båda dessa typer av produkter behöver finnas för att möta behovet.

Håkan Christensson, VD på Culinar, hjälper svenska företag att utveckla produkter. Sverige behöver öka självförsörjningsgraden och han presenterade idén att bilda en ekonomisk förening för svensk proteinproduktion. Där kan intressenter från hela kedjan gå samman för att skapa goda, hållbara svenska produkter med riktigt bra råvara.

– Börja samarbeta! Lägg konkurrensen åt sidan ett tag och samarbeta mellan företag, innovationsakademi och investerare, uppmanade Håkan.

Havre växande trend

Havre är en bra proteinråvara och har blivit vanligare i handeln. Jenny Brink, varumärkes och kategorichef för växtbaserad mat på Fazer, berättade att de utöver de helt havrebaserade varumärkena Aito och Yosa har till exempel havrebröd. Deras senaste produktlansering är havreris som är ett alternativ till det importerade vita riset. Det ska vara lätt att hantera och är utöver att vara mer klimatsmart även mycket näringsrikt.

Bild på olika havreprodukter från Fazer

Det var ett intressant seminarium med många olika insikter och förslag på hur vi kan arbeta vidare för att få en levande produktion med hållbara lokalproducerade produkter. Hoppas att några av de förslag och önskemål som lyftes fram blir av så att vi får se fler produkter i handeln.

Efterfrågan finns minst sagt. Bland de som deltog på seminariet var det många förslag som lades fram. Det vi ser mest fram emot är renare och mindre processade produkter och grödor som linser, lupin, gråärta och bondbönor. Lupin och liner är det jag själv önskar mer av och på produktsidan håller jag helt med de som önskar filmjölk och fler ostar. Håller tummarna för att det kommer snart.

Ett ordmoln med livsmedel och grödor

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: