Stans bästa semla är vegansk

Fyra stycken vegansemlor

Vad ska en semla innehålla? Kardemummakryddad bulle, mandelmassa och vispad grädde gissar jag att de flesta är överens om. Men exakt vilken framställning ingredienserna har är det nog inte många som grunnat över. Inte förrän Arla tar det pinsamma beslutet att stänga en tävling de själva utlyst på grund av detta.

Bakgrunden till Arlas haveri gällande att skapa lojalitet och stärka sitt varumärke är att de arrangerar tävlingen ”Stans bästa semla”. I år ställdes den dock in i slutskedet, allt på grund av att den ledande semlan inte var baserad på kogrädde. Vilket magpplask!

Dagarna innan tävlingen skulle avslutas ledde ett veganskt café tävlingen. Då valde Arla att ställa in hela tävlingen och radera topplistan. Det är ett pinsamt beslut men ännu sämre är att de inte står för vad de kommunicerat, att köpa semlor av det vinnande bageriet vilket var en del av syftet med tävlingen, att gynna lokala bagerier. Men att stå för det är tydligen inte viktigt för mejerijätten. Istället för att stå för ett gott initiativ är deras fokus på koproducerade ingredienser viktigare. En tydlig indikation om vad företaget prioriterar gällande att följa sina åtaganden…

Ett otroligt dåligt beslut av Arla, hur lågt kan en sjunka? Rent av pinsamt av ett företag att bete sig så lumpet. Det här med att vara transparent, bygga lojalitet och trovärdighet är verkligen inte deras melodi…

Midsona köper vinnarsemlor

Tack och lov finns det de som inte håller på med den här typen av sorgligt beteende. Som respons på detta klavertramp har Midsona Foodservice beställt 100 stycken av ”Stans bästa semla” från vegankaféet Open New Doors som två veckor i rad toppat tävlingen. Detta som en hyllning till vegansemlan. Mottagare av dessa semlor är två avdelningar på Universitetssjukhuset i Linköping och ett äldreboende i Mjölby kommun.

Ett mycket välkommet beslut som respekterar röstningen. Men även det fina med lyfta fram alternativ som är bättre för miljö och hälsa. En semla bakad på bra råvaror med omtanke för miljö och klimat. Mycket bra och förhoppningsvis har detta obeskrivligt dåliga beslut av Arla hjälpt till att få fler att bli uppmärksamma på att goda bakverk kan bakas med hänsyn till klimatet. Hoppas det!

Vill du baka din egen semla, utan animalier? Här finns recept på ljuvligt goda, klassiska semlor.

Två veganska semlor

2 kommentarer på “Stans bästa semla är vegansk

  1. Bra initiativ att stötta lokala bagerier på det sätt som var tänkt, trist att låta de egna företagsintressena gå ut över det.

    Hoppas att det vinnande bageriet får all uppmärksamhet och vinst från det ändå.

    Heja hållbara alternativ!

Lämna ett svar

%d