Glass Walls – musik för djuren

Texten Glass Walls sp that you can see all the cruelty mot svart botten

“If slaughterhouses had glass walls, everyone would be a vegetarian.” Citatet kanske känns igen? Det är Paul McCartney som sagt detta och det ligger onekligen mycket i det. Orden har varit inspiration till djurrättslig musik som släpptes i september. 

Titelspåret ”Glass Walls” är en djurrättslig låt och även solodebut för Jonatan Dahlgren som går under artistnamnet Peplon. Debuten består av en singel med två spår, ”Cmd + Shift + Z (Redo)” som är en fusion var mörk hiphop flirtar med metal medan titelspåret ”Glass Walls” är mer renodlad hiphop med en djurrättsligt text. I båda spåren medverkar Anna Lundquist på sång som också hon är vegan och aktiv för djuren. 

–Jag skriver gärna om saker som berör och upprör mig. Jag har ett ständigt behov av att vara kreativ och när jag inte får vara det blir jag rastlös. Jag har länge gjort musik i band och åt andra men kände att det var dags att få utlopp för mina egna tankar. Jag vill få folk att vakna upp. Sluta gå i samma destruktiva mönster och sluta utnyttja och döda djur!, säger Jonatan “Peplon” Dahlgren.

“Glass Walls” har ett tydligt djurrättsligt perspektiv är ett upprop om att vakna upp och se hur vi behandlar andra levande och kännande individer. Den handlar om hur människor kan välja att blunda för hur vi behandlar djur och ifrågasätter hur man kan välja att ta skygglapparna på sig trots vad som försiggår precis framför våra ögon. Att folk har skygglappar på och inte vill se sanningen kring djuren de äter är inte ovanligt, de “tappar aptiten om de tänker på det”. Hört det förr? 

En tecknad bild på en person med clownansikte, kött hänger i bakgrunden
Peplons solodebut Glass Walls. Srtwork Johan Palm.

Som det lyfts fram i musiken så är det förstås lättare att ignorera allt lidande så länge vi inte behöver se det. Och där kommer vi tillbaka till citatet av Paul McCartney som fungerat som inspiration till låttexten.

–Jag vill att folk ska förstå vad vi håller på med och den här låten är ett sätt att vara aktiv för djuren och visa hur fel vårat beteende är, säger Jonatan som kommer att skänka de pengar låten genererar oavkortat till bistånd för djuren. Så ju större spridning den får, desto fler djur kan bli hjälpta.

Grymt bra initiativ! Musik, och andra kulturyttringar, kan ju ha stor förmåga att inverka på normer och beteenden, låt oss hoppas att detta kan bidra i positiv riktning.

Du kan lyssna på låtarna här.

Lämna ett svar

%d