Äppelkaka till många

Äppelkaka är ju så gott och är man dessutom många som ska dela på härligheten är det bra att kunna göra en lite större kaka. Denna bakas snabbt och enkelt i långpanna och räcker till många bitar.

Ingredienser
6 dl vetemjöl
3 dl socker
4 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
200 g (mjölkfritt) rumsvarmt smör/margarin
3 dl (växt)mjölk
5 – 6 äpplen
kanel 
pärlsocker
 
Smöra och bröa en långpanna, alternativt lägg ut bakplåtspapper, motsvarande ca 40 x 25 cm. Sätt ugnen på 200°C. 
Blanda ihop de torra ingredienserna. Fördela smöret i mjölblandningen så att det blir grynigt och inga stora klumpar är kvar. Häll i mjölken och rör samman till en smet. Fördela smeten i formen, den rinner ut när äpplena trycks ned och när den gräddas så det är inte viktigt att det blir exakt lika tjockt överallt. 
Skala och kärna ur äpplena. Skiva dem tunt och dryck ner i smeten. Strö över kanel och pärlsocker och grädda sedan i mitten av ugnen ca 30 minuter. 
 
Servera med vaniljsås eller glass. 

Kommentera

%d bloggare gillar detta: