Kändiskockar ger ut klimatsmart kokbok med Naturskyddsföreningen

Skål med maträtten Bibimbap

De för många välkända namnen Zeina Mourtada och Paul Svensson har tillsammans med Naturskyddsföreningen givit ut en ny kokbok med fokus på att vara klimatsmart.

Vad en ska äta och vad maten har för ursprung? Vilka val är egentligen bäst för oss och vår planet? Inte helt lätt att veta alla gånger. Med kokboken Middagskompassen är tanken att det ska bli lite lättare att laga middagar med lågt fotavtryck.

Kockarna Paul Svensson och Zeina Mourtada bjuder i boken på ett 80-tal recept, inspirerade av vardagsrecept och med influenser från olika delar av världen, precis som vi är vana att få när Zeina har varit i farten. Här finns recept på en svensk variant på bibimbap, bulgarisk bönsoppa och Irakisk linsgryta. Men även klassiker som raggmunk, färssås med spaghetti och brownie. Allt genomtänkt för att vara mer klimatsmart än vad det kanske varit enligt traditionell matlagning med animalier. 

Gryta med färssås
Grekisk köttfärssås från Middagskompassen. Översta bilden visar Bibimbap, båda bilderna copyright/fotograf: Lennart Weibull.

Att maten blir långt mer klimatsmart genom att skippa animalier innebär inte, tyvärr, att boken är vegetarisk. I många recept är köttet utbytt mot vegetabiliska alternativ men det förekommer ändå animalier. Det är synd och rimmar illa med den teoretiska inledningen på boken där det påpekas att vegetabilisk kost är långt mindre belastande för vårt klimat.

Bra faktadel med tips och info

Inledningen på boken består av en mycket bra teoretisk del där mycket information om kretslopp, mejeriprodukter, fakta om mat från havet, proteiner, matsvinn och så vidare. En innehållsrik del där det finns mycket att lära. Efter att ha läst detta borde ingen vilja fortsätta med att äta (kött) på det vis vi konsumerat livsmedel de senaste åren. Med detta sagt så är det ändå inte varken tråkig eller deprimerande läsning utan informativt och känns som sagt som att en vill äta mer av det som är bra och skippa det som utarmar och förstör.

Paul Svensson och Zeina Mourtada lagar mat

Det finns även massor av bra tips till minskat matsvinn. Att tänka på att ta vara på maten och stoppa överblivet i matlådor i frysen eller blanda i “ny” rätt dagen efter är gamla knep. I boken får vi flera sidor med tips på hur vi kan ta vara på olika livsmedel som grönsaker, örter, rotfrukter, ägg, yoghurt med mera. 

Jag tycker att Middagskompassen är en bra bok med många nya recept tillsammans och framför allt en bok med massor av matnyttig information om livsmedelsmärkningar, miljöfakta och middagsplanering. Enda minus med den kan jag tycka är recepten som inte direkt flörtar med en yngre publik. Det är få av dem som gått hem bland mina barn även om jag själv uppskattar en stor majoritet av dem. Jag tycker det är härligt med vällagade rätter som inte består till stor del av köttsubstitut utan bär sig själva med vegetabiliska ingredienser.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: