Civilkurage, försvar av barn

Idag hände en sak som jag tycker var väldigt glädjande. En vilt främmande människa tog mod och tid till sig för att försvara ett för honom okänt barn. Sånt gillar jag!


Det hela hände idag när min dotter var med och spelade in ett program för Bolibompa, Hemliga klubben med Tant Lyckra. Det hela gick ut på att hon skulle bli utskälld av en man vilket hon alltså blev massor av gånger denna dag. Det som var väldigt härligt att uppleva var att det kom fram en kille som verbalt gav sig på ”den arga gubben” och försvarade barnet. Rätt så argt ifrågasatte han mannens beteende och undrade ”ser du inte att det är ett barn!?!?” och ville ”skydda” henne. Självklart blev han lugnad med förklaringen att det var en tv-inspelning varpå han något generad gick därifrån.

Men jag tycker inte att han ska vara generad. Jag tycker det var helt underbart att se att folk faktiskt bryr sig. Alltför ofta läser och hör man om hur människor, och kanske allra värst, barn far illa. Nu var ju inte detta alls så hemskt jämfört med andra övergrepp som barn dessvärre drabbas av men tycker ändå det är glädjande att folk bryr sig när de ser någon fara illa. Nu var det ”bara” en utskällning, men ändå…

Jag hoppas innerligt att det finns fler som denna man idag, och att de hjälper till att observera när barn runt om oss far illa. Barn ska aldrig behöva bli utsatta för övergrepp, varken verbala eller fysiska.

Dagen i dag var en väldigt bra dag. En rolig inspelning, min dotter väldigt glad och teamet nöjt med resultatet. Och att mitt i detta roliga få se en gnutta av en okänd människas civilkurage, det kändes verkligen toppen.

Efter avslutad inspelning beundrade vi förstås några av de 4 000 minimellos som blivit inskickade. Familjens minsting ville förstås helst röja sönder alla…


Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: