Vegomat för miljöns skull?

Grönsaker i skålar på en stor skärbräda

Igår läste jag en tweet av Björn Gadd (som även bloggar här) som informerade om att det finns 74 matlagningsprogram på tv just nu och att antalet med vego eller ekoinriktning var noll. Jag tyckte detta lät konstigt då jag upplever ett allt större intresse för vegmat vilket jag tycker är bra.

Jag RT:ade därför tweeten och fick tillbaka synpunkter om att det finns andra saker som är mycket viktigare att tänka på än vegmat om man vill värna om miljön. Min vän sa såhär: ”Vill man bli miljömedveten tycker jag onödig konsumtion är sjukt mycke värre. Bättre att ha koll var varorna kommer ifrån, hur de hanteras och vilken påverkan de har på väg till mitt hem eco eller inte. Är jag miljömedveten när jag handlar eco-morötter i en ny jacka, hur tillverkningen på den jackan påverkat miljön tänker inte många på!”.

Jag håller fullständigt med henne och önskar att fler tänker så. Hemma hos oss är det en självklarhet att inte konsumera i onödan. Självklart skulle säkert även vi kunna minska konsumtionen, även om alltid tänker på vad och hur vi handlar.

Sjukt många lever tyvärr som min vän påpekar. Det behövs helt klart bättring även där. Men om man börjar med mat eller annan konsumtion är kanske som start oväsentligt, bara man tar sig i kragen och gör något. Lite är bättre än inget.

För att återkoppla till matlagningsprogrammen så borde det väl ändå vara så att det finns tillräckligt med intresse för att ha ett med vegoinriktining? Eller har jag helt fel? För de som vill börja laga lite vegmat – oavsett om det beror på egna hälsoskäl, djurens rätt eller miljön – men inte vet var de börjar kunde ju det vara en hjälp på traven.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: