Barnmisshandel vid filminspelning, är det ok?

Blir verkligen illa berörd av att läsa om hur ett litet barn har behandlats i filmen Daisy Diamond. Måste direkt erkänna att jag inte har sett den utan grundar det på debattartikeln i Aftonbladet. Den alltid lika välskrivande Emma Gray Munthe tillsammans med Måns Herngren, Jonas Inde och Göran Harnesk tar här upp ett viktigt ämne där det är obegripligt hur detta har kunnat passera utan vidare. Här måste ändå producenter och även regissörer ta ett större ansvar för hur barn behandlas. Det är förstås bra att föräldrar låter sina barn vara med i inspelningar, det vore ju patetiskt om man skulle börja använda dockor istället, men vid svåra scener, som i denna film där ett barns huvud trycks ner under vatten, måste man ju kunna använda kameravinklar, klippning och ljudeffekter för att förmedla det man vill säga och på detta vis låta tittarens fantasi sätta samman slutresultatet utan att barnet ska behöva utsättas för övergrepp på riktigt. Jag blir illamående bara av att läsa det som beskrivs i artikeln och vet redan här att jag inte skulle klara av att se filmen. Att blunda för sanningen kanske ni säger nu, för visst vet jag att det dessvärre finns barn som far illa, men att behöva se det iscensatt känns onödigt. Det räcker väl med de stackars barn som utsätts pga dåliga förhållanden i verkliga livet.


Är benägen att hålla med författarna även gällande förälderns ansvar. Såklart är det så att man som förälder har ansvar för att ta hand om sitt barn, men att mitt i en produktion full med folk, däribland människor som föräldern antagligen har kommit att lita på, säga stopp med allt vad det innebär – att man bl.a. har ”förstört” en inspelning, det är nog inte lätt. Har man inte någon tidigare kunskap kanske man inte heller vet exakt vad man ska fråga efter och vilka krav man kan ställa på att få ta del av manus och vad regissören har tänkt sig.

Nej, vidrigt och beklämmande. Bara att hoppas att det nu kan bli en debatt av detta, hur det har kunnat gå obemärkt förbi kan jag inte fatta. Hur har ett helt team av folk klarat av att låta detta ske?

Tack Emma och co för att ni lyfter frågan.

En kommentar på “Barnmisshandel vid filminspelning, är det ok?

  1. Jag håller med dig. Jag har inte heller sett filmen men det kanske jag borde göra så jag vet vad jag har åsikter om, gjort är ju gjort i alla fall. Barnet har misshandlats, det är förmodligen ett faktum. Jag har svårt att tro att artikelförfattarna skulle gå ut med det här om det inte fanns substans i anklagelserna. Skulle gärna vilja få ett uttalande från filmens regissör och producent angående artikeln.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: