Djur och natur på Öknaskolans Tack för maten

Idag var vi på Öknaskolan som bjöd in till skördemarknaden ”Tack för maten” med temat mat och uthålligt naturbruk. Tyckte att det lät mycket intressant och såg även fram emot att få handla massor av god mat. Tyvärr var det inte riktigt det utbud jag hoppades på, mest svamp och sylt vilket inte är helt fel, men trodde att det skulle finnas större utbud av t.ex. rotsaker.

En underbar, solig höstdag där det var ljuvligt att vara ute, äta lunch, fika och bara strosa runt. Hälsa på hästar, titta på kor och andra djur men även lite underhållning.

Lagården var öppen så att man kunde hälsa på korna. Jag gissar att dessa kor har det bättre än många andra som vistas i storskalig produktion. Trots det blev jag ledsen när jag var där inne. Jag har så svårt för tanken på alla dessa kalvar som i detta fallet skiljs från sin mamma på sin fjärde dag. Känns inte bra. Vad får de äta då? Det framkom inte. Inte vad jag kunde se i alla fall.

Att korna ska spännas fast vid mjölkmaskiner för att vi ska dricka deras mjölk ser så brutalt ut. Och när jag ser dessa djur så slås jag ännu starkare av den tanken som jag tänker även annars: vi är så extremt olika dessa djur. Dessa kalvar ska växa upp till ett stort djur på ca 600 kg. Mjölken som kon producerar för att ge kalven den start den behöver bör ju självfallet vara anpassad efter den. Inte efter människan… Men ändå så dricker vi av den samtidigt som amning inte ses som så särskilt viktigt av somliga, den mjölk som ändå är producerad enkom för just oss människor.


Vill inte den här lilla hellre vara med sin mamma?

Överhuvudtaget tycker jag att det var dåligt med information. Både personer på plats för att kunna fråga mer om hur verksamheten fungerade men även om själva Öknadagen. De skulle verkligen behöva lite hjälp på kommunikationssidan… Mycket bristfälligt på det området.

Man kunde åka på rundturer med häst och vagn eller traktor, ponnyridning och fick även underhållning av Nassim Al Fakir. Så det blev lite sång och dans innan vi begav oss hemåt.


En kommentar på “Djur och natur på Öknaskolans Tack för maten

  1. Hejsan!
    kom av en händelse in på din blogg och reflekterade över några saker.
    Jag arbetar som djurskötare i Öknaskolans lagård, alltså sköter mjölkning och utfodring av alla djuren därinne. I det du har skrivit finns en del sakfel som jag gärna hjälper dej till rätta med! Du kan nå mej på mobil 070-5742829 eller mail annika.johansson@oknaskolan.se Mvh Annika

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: