Mandelbröd

Inspirerades till detta recept av ett som jag såg hos Söta Saker som där kallas Nyttolimpa. Ändrade lite grann då jag inte gillar russin i bröd och fick istället ett gott mandelbröd.


Recept, 2 st bröd:
2 dl rågkross
2 dl vatten
1,5 dl sötmandel
50 g jäst
6 dl ljummet vatten
1 tsk salt
2 msk olja
2 dl krossade linfrön
ca 12 dl rågsikt
havremjölk till pensling

Koka upp vattnet och häll över rågkrosset, låt svälla i 5 minuter. Hacka under tiden mandeln.
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet. Rör ut jästen och tillsätt sedan salt, olja, rågkrosskoket, linfrön och rågsikt. Arbeta några minuter till en smidig deg, tillsätt mandeln och arbeta lite till så att allt blandas väl. Låt jäsa i 30 minuter under duk.

Häll ut degen på bakbord och knåda ihop till en smidig deg. Dela i två delar och forma till två fina bröd, alternativt lägg i smorda brödformar. Jäs i ca 30 minuter. Pensla med mjölk och strö om du vill över frön som dekoration. Grädda längst ner i ugnen i 225°C i ca 25 minuter.

Lämna ett svar

%d