En ergonoms påminnelser

I veckan fick vi besök av en ergonom på jobbet. En liten presentation som inte direkt bjöd på några revolutionerande nyheter men kan ju vara bra med några reminders ibland. Ungefär som en körskollärare påminde hon oss om att datorskärmen ska stå på ungefär armslängds avstånd. Man ska variera sig och resa sig för att stå att arbeta flera gånger varje dag, minst tre gånger. Man ska även ta en paus på fem minuter varje timma, välbehövligt för de som häckar framför datorn hela dagarna. Och så ska man se till att gå ut en stund varje dag för att får lite ljus. Känns kanske inte så lockande den här tiden på året, känns som att det ändå inte finns något ljus där ute.


Detta var väl sånt man vet, men behöver dessvärre påminnas ibland som sagt. Vad jag dock inte visste var att man ska kolla synen en gång varje år. Hur många gör det?

Allt som sades refererade till arbetsmiljölagen där arbetsgivaren har en hel del skyldigheter. Men även arbetstagaren har skyldigheter i form av att påtala eventuella brister vid sin arbetsplats samt att se till att använda de hjälpmedel och regler som finns.

För mig innebär det att jag måste se till att börja resa på mig och stå att arbeta mer. Vad jag tycker är mest bekvämt är annars att sitta tillbakalutad med fötterna på skrivbordet. Inte alla som uppskattar den stilen dock…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: