The Public Eye Awards, de värsta miljöbovarna


Nu kan man vara med och rösta på några av väldens värsta miljöbovar. The Public Eye Awards har nominerat sex olika företag som utmärkt sig som särskilt vidriga.


Syngenta som fortsätter att använda giftiga bekämpningsmedel. De är förbjudna i Europa men man använder dem fortfarande på andra håll med hemska följder för människor och miljö.

Tepco har orsakat stort lidande hos den Japanska befolkningen och dess miljö när de utsatt den för radioaktiv strålning. Något som kunde förhindrats om större risktagande hade beaktats…

Vale är världens näst största gruvföretag och de har en lång historia av omänskliga arbetsförhållanden och miljöförstörelse bakom sig. Det senaste exemplet är företagets delaktighet i att bygga den ökända Belo Monte dammen i Amazonas. Detta kommer att få katastrofala konsekvenser för både miljö och människor. Tvångsförflyttning av 40 000 pers och ödeläggande av ekosystem är ”bara” en del av det.


Freeport är ännu ett företag i raden av många andra som sätter sin egen ekonomiska vinning före de fruktansvärda följder som blir av deras framfart. Människor och miljö som far illa, religiösa och kulturella områden som läggs i ruiner.

Barclays orsakar många människor hunger varje dag. Genom spekulationer driver de upp matpriser och orsakar de fattiga än större problem. Nya EU-förordningar skulle kunna sätta stopp för detta, men vad är viktigast i världen, ekonomisk kommersiell framgång eller bättre för människor och miljö…?

Samsung producerar produkter på bekostnad av arbetarna när de använder förbjudna och mycket giftiga ämnen i sina fabriker. Detta utan att varken informera eller skydda sina anställda. Minst 140 har diagnosticerats med cancer varav minst 50 unga personer har dött. De förnekar sitt ansvar… Utöver detta en lång historia av miljöförstöring och korruption.

Frågan är vad företagen bryr som om en sån här omröstning. Om det inte bekommer dem att människor dör, hela befolkningar drivs på flykt, landområden och naturresurser förstörs, ja då rör det dem väl inte i ryggen om nån röstar på dem här.

Det är så vidriga saker som sker. Så vidriga att de knappt går att ta in. Att människan anser sig ha rätten att förstöra våra naturområden på detta vis är helt sjukt! Jag får den här lite naiva känslan, jag förpassas till barnstadiet, där jag bara känner och tänker att ”det här måste polisen fixa, gör något nåt fel så ringer man polisen och de låser in boven”. Det är ju så man vuxit upp, polisen tar fast boven sen är allt bra. Men inte här. Här är det ekonomiska, känslokalla superskurkar som sätter sig över allt annat på denna planet. Och förstör den. Hur har det kunnat bli så?

Så sorgligt! Vidrigt.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: