Paneldiskussion om barns läsning

I söndags var jag med barnen på en paneldiskussion om barns läsning som arrangerades av Akademibokhandeln i samarbete med Bonnier Carlsen och Rabén och Sjögren.

De talade om hur föräldrar kan hjälpa till att få upp barnets intresse för böcker och varför läsning är så viktigt. I böckernas värld får en ju använda sig av sin fantasi och upptäcka och vara med om fantastiska saker. Det är underbart! Och utöver det samtidigt lära sig en massa. För mindre barn grundläggande saker om olika perspektiv, färger och former med mera. Och lite större får hjälp att utöka sitt ordförråd. Men för att de ska orka läsa själva så är det av stor vikt att man blir belönad i slutet av boken, att det är roligt eller överraskande på något sätt.

Något som också påpekades är vikten av att fortsätta läsa högt för sina barn även efter att barnen lärt sig att läsa själva. Detta har jag hört och läst om tidigare, men då framförallt för den sociala biten med barnet.

En sak som tagits fram för att hjälpa till att uppmuntra barnen till mer egen läsning är Läsborgarmärket som en får genom att samla stämplar när en läser. Efter var femte läst bok kan en få ett märke. Något som fick ena sonen att bli väldigt läsinspirerad men som kommenterades med det något överlägsna ”jag har ju läst en miljon böcker” av dottern.

Två av barnen satt och pysslade i barnhörnan som var arrangerad superfint med pyssel, fika och personal för barnen. Men ett barn som skulle sova hade ingen större lust med det och ytterligare ett ville hellre sitta i knät än att pyssla, med myror i brallan, så tyvärr missade jag en del av det som sades. Men bra initiativ tycker jag. Underbart när företag vill belysa kultur för barn.

Som komplement till läsning var jag i höstas på ett seminarium som handlade om rörlig media för barn, även det var väldigt intressant.
//www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fvegoeco.blogspot.com%2F2012%2F02%2Fpaneldiskussion-om-barns-lasning.html&send=false&layout=standard&width=450&show_faces=true&action=like&colorscheme=light&font&height=80

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: