Kvinnor har det så bra

Det kan en i alla fall, kanske, tycka om en jämför med hur de hade det förr.

De här förändringarna kan man ta del av på Historiska museet just nu som en del av utställningen Sveriges Historia.

Jag kommer aldrig förstå varifrån denna syn på andra människor kommer ifrån. Hur kommer det sig att man fått för sig att vissa ska behandlas sämre? Och i detta fall kvinnan? Helt sjukt.

Detta till exempel: ”Mannen förlorar lagstadgad rätt att att slå sin hustru”. Det var alltså lagstadgat att de FICK slå. Hur vrickat är inte det? Eller att de 1921 beslutade att gift kvinna blir myndig vid 21? Vem har hittat på allt kränkande?

En del av detta kände jag till innan, även om jag inte hade årtalen memorerade exakt. Och tyvärr är det väl så att med denna summerade påminnelse över kvinnans ställning i samhället, och hur förhållandevis nyligen det är saker förbättrats, så är det väl inte så konstigt att det fortfarande är fler män i chefsposition, i styrelserummen, kvinnan har lägre lön och så vidare… Tyvärr.

Helt sjukt är det! Men alla får väl bara fortsätta att kämpa för förändring och just nu är det ju faktiskt storstrejk på gång. Att en avtalssekreterare för ett mansdominerat förbund som Byggnads säger att det är ”självklart för oss byggnadsarbetare att stötta våra fruar, sambos, döttrar och vänner i deras kamp för en jämställd lön” är onekligen en viss förbättring. 1874 fick kvinnan rätt att själv förvalta sin inkomst. Bussigt. Skönt att det går framåt i alla fall.

2 kommentarer på “Kvinnor har det så bra

  1. Helt rätt. Det finns anledning till kvinnokamp. Mot dessa dumheter. Men … det är inte vad som sker i dag. Man kämpar för bättre kvinolöner! Vad tusan är kvinnolöner för något? Kommer vi att kunna läsa på din lits: 2014 – kvinnolöner avskaffades? Naturligvis inte. De finns nämligen inte.Kolla desutom på din lista. Den upphörde 1983. Det finns en anledning till det. Antalet icke könsneutrala lagar är numera mycket litet – och handlar främst om reproduktion.Den medeltida lagen kvinnofrid har vi dock kvar. Lägg till den på listan den dagen den anomalin tas bort.

  2. Pingback: Äggjakt i Vikingarnas spår | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: