Äggjakt i Vikingarnas spår

Igår var vi på Historiska. Barnen blev lockade av deras påsklovsaktivitet Äggjakt där besökarna kunde skulle leta efter ägg i utställningarna Forntider och Vikingar. Sånt brukar ju locka, tidigare har de gett sig ut på bland annat Tomtejakt och Frimärksjakt.

De gillade utställningarna, även om en del onekligen är lite läskigt. En del kanske till och med svårt för barn att förstå. Som denna hög med silver. Det är 4,8 kilo och det var också värdet på en fri Gotlänning. Detta enligt Gutalagen från tidigt 1200-tal. En fri icke Gotlänning var inte värd mer än 2 kilo…

Vikingabyn var fin och självklart var Birkaflickan väldigt intressant.

Vi tillbringade en del tid i Arkeoteket där man kan prova på att arbeta som arkeolog.

Mina pysselungar passade förstås på att vara med på Skapa loss där man fick göra smycken inpirerat från Birkaflickan. En glaspärla värderades då till motsvarande en laptop idag. Vilket kan skilja en hel del, men ändå en indikation på att det var rätt så värdefulla saker då.

I utställningen Sveriges historia fick man en avskalad påminnelse om kvinnans sorgliga ställning i samhället. Utställningen var underhållande uppbyggd med en tidslinje som löpte hela vägen genom med matnyttig info. Lär dock vara rätt svårframkomlig för rullstolsbundna är jag rädd.

Får se vad det blir för jakt mina barn ger sig ut på nästa gång.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: