Surdegsbröd utan e-nummer

Vem tycker inte om surdegsbröd? Bröd med fyllig smak, härligt inkråm… Och inte ett e-nummer eller annat trist så långt ögat kan nå. Jag försöker tänka på vad det vi äter innehåller, men det är inte lätt att hålla sig helt borta från alla tillsatser.

Idag lyssnade jag på Sébastien Boudets Sommar i P1 och förundrades faktiskt lite över hur man kunde fylla ett helt program om i stort sett bara surdegsbakning och ändå inte bli långtråkigt. Hans entusiasm för sin bakning och för de ingredienser han använder var glädjande att höra. Tyvärr kan jag inte vara riktigt lika optimistisk angående att surdeg kan förändra världen men det vore väldigt trevligt om det var så. Man kunde ju önska att det sprider sig, att fler bryr sig om vad de stoppar i sig. Och där tycker jag nog att man börjar se en allt större förändring. Med personer som han och t.ex. Kicki som driver Middagsfrid så blir fler och fler medvetna om hur mycket skräp det finns i industriproducerad mat. Men kan vi vända utvecklingen?

Tyvärr bakar jag inte så mycket surdegsbröd. Av nån anledning så tycker jag inte att jag lyckas något vidare med dem. Vet inte vad jag gör för fel, men antar att det bara är att fortsätta, ibland blir det faktiskt riktigt bra. Frågan är varför surdegsbröd förhållandevis ofta misslyckas medan ”vanligt” bröd som jag bakar på jäst i stort sett aldrig gör det? För att det är fusk kanske om man ska tro Sébastien. Det är kanske dags för en kurs för att råda bukt på det. Kanske kan man be att kursen hålls på franska så att man kan få träna på det med. Franskan behöver sannerligen bättras på den med, antagligen än mer än mina surdegskunskaper. Får se om jag bokar mig, höstens datum finns här för den som är intresserad.

2 kommentarer på “Surdegsbröd utan e-nummer

  1. Hörde det här programmet när vi åkte på semester.Är oxå förvånad att han kunde hålla programmet så intressant så länge utan att man tröttnade. Har bakat surdegbröd några gånger funkar ganska bra, men jag behöver mer kunskap. Ska nog anmäla mig på kurs för det är så gott med surdegsbröd

  2. Jag är väldigt sugen på kurs oxå, men ser inte ut att få in det i min almanacka just nu. Får se hur det går. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: