Rabarbermarmelad

En glasburk med rabarbermarmelad

Rabarber är ju så underbart gott! Dessvärre så har jag familjemedlemmar som tydligen har något problem med sin smak då de inte alls är särskilt förtjusta. Vem gillar inte rabarberpaj med vaniljsås?

Det gör väl alla?! Utom min familj då. Att göra paj innebär att det blir jag som sitter där som den ständiga soptunnan och trycker i mig allt. Vansinnigt gott men inte särskilt hälsosamt kanske. Så senast jag fick ett gäng rabarber så gjorde jag marmelad istället.

Och då kom bekännelsen: jag har aldrig gjort marmelad tidigare. Men efter en del googlade har jag nu fått in tricket och det är ju så ljuvligt gott! De vanligaste varianterna av rabarbermarmelad är dels den som jag brukar göra, på bara rabarber, men även en som innehåller jordgubbar.

Hackad rabarberMarmeladkok av rabarber

Ofta ligger sockermängden i marmelad mellan 70–80 procent av mängden rabarber och med cirka en matsked ingefära per 500 gram rabarber. Jag håller mig till den lägre mängden socker och låter allt koka ihop ordentligt till en krämig marmelad.

Recept:
1 kg rabarber
2 msk ingefära
7 dl strösocker
ca 0,5–1 dl vatten
lite olja

Hacka rabarbern i bitar, finhacka ingefäran och fräs i lite olja så att rabarbern börjar mjukna. Koka sedan upp tillsammans med en bottenskyla vatten och strösocker och låt sjuda till marmeladkonsistens. Rör då och då så att det inte bränner fast i botten.

När marmeladen tjocknat och fått lagom konsistens, häll den i glasburkar och förvara i kyl.

Frallor med marmelad

2 kommentarer på “Rabarbermarmelad

  1. I appreciate, result in I found exactly what I was looking for. You've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. ByeAlso visit my web siteVisit Website

  2. Pingback: Bär från kolonilotten | Vego Eco

Lämna ett svar

%d