Rabarbermarmelad

Rabarber är ju så underbart gott! Dessvärre så har jag familjemedlemmar som tydligen har något problem med sin rabarbergen då de inte alls är särskilt förtjusta. Vem gillar inte rabarberpaj med vaniljsås? Va? Alla gör ju det! Utom min familj alltså. Att göra paj innebär att det blir jag som sitter där som den ständiga soptunnan och trycker i mig allt. Vansinnigt gott men inte särskilt hälsosamt kanske. Så senast jag fick ett gäng rabarber så testade jag istället att göra marmelad.

 
Och då kom bekännelsen: jag har aldrig gjort marmelad. Säger man ens gjort? Eller säger man kokat? Nåväl, varför inte testa? Jag googlade och fick såklart massor av träffar där jag snabbt fick uppfattningen att det var två olika sorter som dominerade. En som var en kombo på jordgubbar och en annan där man kryddade med ingefära. Eftersom jag var sugen på en med främst rabarbersmak och dessutom hade färsk ingefära hemma så blev det den varianten.
 

 
Bland alla recept så låg sockermängden oftast mellan 70 – 80 % av mängden rabarber och med ca en matsked ingefära per 500 gram rabarber. Jag höll mig till den lägre mängden socker och lät allt koka ihop ordentligt till en krämig marmelad. Häll marmeladen i glasburkar och förvara i kyl.
 

Vad jag inte gjorde men sett att många har i sina recept är att tillsätta lite citron. Vet inte om det har mycket inverkan på smak och/eller färg men min marmelad blev vackert röd och mycket god. Och barnen fullkomligt älskar den och det är det bästa betyget för mig.


Ingredienser:
1 kg rabarber
2 msk ingefära
7 dl strösocker
ca 0,5 – 1 dl vatten
lite olja att fräsa i

Tillvägagångssättet är tämligen enkelt: Hacka rabarbern i bitar, finhacka ingefäran och fräs i lite olja så att rabarbern börjar mjukna. Koka sedan upp tillsammans med en bottenskyla vatten och strösocker och låt sjuda till marmeladkonsistens.

2 Comments on “Rabarbermarmelad

  1. I appreciate, result in I found exactly what I was looking for. You've ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. ByeAlso visit my web siteVisit Website

  2. Pingback: Bär från kolonilotten | Vego Eco

Kommentera

%d bloggare gillar detta: