Köttet i Tankesmedjan – och skolan

Bord med stolar i en sal, dukat med färgglada tallrikar

Idag lyssnade jag med ett leende på läpparna på Tankesmedjan i P3. De talade om detta att en del skolor vill införa en vegetarisk dag.

Tänk va, att barnen inte skulle få djur till lunch en enda dag i veckan, ve och fasa. Då infinner sig frågan om man kan göra så mot dem? Är det rätt att tvinga barnen att äta på ett visst sätt? Nej, tycker en del. Det är tydligen inte ok att de är utan djur några timmar i veckan. För längre tid än så handlar det faktiskt inte om ifall de hugger in på en liten gris till middag när de kommer hem. Och kanske bacon till frukost så behöver det ju inte gå alls lång tid.


De beskriver detta som pekpinnar. Det är en pekpinne att inte ge kött EN dag men inte pekpinne att ge kött VARJE dag? Hur kan man säga eller tänka så utan att inse hur motsägelsefull man är? Snacka om dubbelmoral från vuxenvärlden, något de också påpekar i programmet.

Lars Anders Johansson uttryckte idag just detta vi här hemma ofta konstaterar, det som man i Tankesmedjan rör sig kring och som han säger så enkelt och bra:

Det är alltså inte ok att de äter vegetariskt en dag men att de får kötträtter varje dag som är utblandade med billigt slaktavfall och massor av e-nummer, det är ok. Hur nyttigt och bra är det?
Och snälla nån, oavsett vad man tycker eller tror om detta, borde det inte vara allas ansvar att tänka på miljön? Är det inte på sin plats att alla bidrar genom att minska på köttet?

Här kan ni lyssna på programmet, delen om köttet startar 7.45 in i programmet, lyssna och le.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: