Global klädinsamling

Hennes & Mauritz börjar återvinna kläder genom att låta cirka 1 500 butiker ta emot gamla kläder. Tanken är att det framöver ska gå att lämna in i samtliga butiker och uppmaningen är framför allt att lämna trasiga kläder medan man fortsättningsvis lämnar hela till välgörande ändamål. 

Låter ju strålande om man äntligen kan börja ta till vara på alla kläder som slängs. Enligt artikeln så slängs 70 000 ton textilier i hushållssoporna vilket är helt galet. Det som är negativt är att kläderna ska fraktas till Tyskland för sortering men enligt beräkningar så är det ändå en total vinst då man dels kommer att använda sig av befintlig kapacitet i returtransporter samt att det är i råvaruledet som den största miljöpåverkan sker. Och där är ju en sak som man ändå bör tänka på. Även om man nu börjar återvinna så kan man ju fundera kring detta med konsumtionen. Tydligen så används inte kläder längre än 2 – 4 år. Är inte det vansinnigt kort tid? 

Jag hoppas att denna insamling innebär att återvinningen ökar, vore konstigt om den inte gör det. Vad jag dock är rädd för är att konsumtionen också ska göra det. Om folk får känslan av att de är miljövänliga genom att lämna kläder till återvinning shoppar de kanske vidare ännu värre sedan. Att man för sina återvunna kläder får en rabattkupong av H & M uppmuntrar väl dessvärre till detta. Tycker det är onödigt, det är väl nog så bra att de erbjuder servicen?  

Nu ska jag inte måla fan på väggen. Initiativet är bra och låt oss hoppas att det gör folk mer miljömedvetna totalt. Ju mer det uppmärksammas omkring oss, desto större chans är det väl att folk tar sig i kragen gällande ämnet. 

H & M, drar igång klädinsamling. 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: