Cradle to cradle, för miljöns skull

Slit och säng-livsstilen som vi människor dessvärre lagt oss till med är förstås ohållbar i längden och tack och lov något som allt fler försöker att ändra på. Det är upp till oss konsumenter att ta oss själva i kragen och inte konsumera så mycket men också att ställa krav på leverantörerna.

Så länge vi inte gör det kommer de med all sannolikhet inte att ändra sig utan fortsätta att producera på ett sätt som inte är hälsosamt för vår miljö. I boken Cradle to cradle – remaking the way we make things tittas det närmare på hela detta begrepp. Som att tendensen blivit att en t.ex. slänger en produkt för att köpa ny istället för att laga den. Och detta görs även av de som egentligen skulle vilja laga men på grund av att det idag är långt dyrare och besvärligare att laga en äldre modell än att köpa en ny.

Det hände oss för ett par år sedan då diskmaskinen la av. Efter felsökning så konstaterades att felet skulle bli besvärligt att åtgärda, ta lång tid och bli bra mycket dyrare än att köpa en ny. Vad gör en då? Samvetet säger laga, men tid och plånbok säger köp ny. Och detta är bara ett exempel, detta sker överallt hela tiden omkring oss. Inte konstigt att det konsumeras för mycket. Men vad som kan göra mig riktigt arg – som är än värre – är alla dessa människor som bara vill ha en större tv, snyggare brödrost etc och helt enkelt köper nytt och slänger det helt fungerande de har. För att de vill ha… Som det så enkelt uttrycks i boken: ”The best way to reduce any environmental impact is not to reycle more, but to produce and dispose less”.

Det okritiska tänkandet får ofta för stort spelrum i konsumtionssamhället av idag, om vi istället tänker ett steg till på vilka följder våra handlingar ger så är vi en bra bit på väg. Boken hjälper verkligen till med detta. Som exempel tas att man ser det som ekologiskt att använda kläder som är gjorda på återanvända plastflaskor men att det sedan innehåller massor av toxiner är inget som man kanske tänker på. Samma med återvunnet papper, även där måste det tillsättas kemikalier för att det ska fungera.

Svårigheterna med att göra ”rätt” val, önskan om att leva ekologiskt kan onekligen framkalla ångest när en inte känner att en har alla svar. Att t.ex. bestämma sig för att sluta med kött, att bli köttfri, eller sluta med kött med hormoner, hormonfri. Man föredrar ekologiskt odlat spenat men vet egentligen inte hur förpackning och transport har påverkat. Hur ska man veta, vad är bäst? Allt handlar om att börja någonstans och tänker man på detta vid sina beslut kommer det att ge större ekoeffekt än om man inte tänkt på det alls.

Jag tror återigen på att information behövs och vi behöver bli mer kritiska till vad vi konsumenter erbjuds. Om en ingrediens i en produkt tagits bort inte bara ropa hurra utan kanske fråga vad som ersatt den. Tyvärr är det inte alltid som det dåliga bara plockas bort eller ersätts med något ekolgiskt utan något som även det har negativ påverkan. Men det talar leverantören knappast högt om…

Se nu till att försöka bidra till rätt väg för vår miljö. Som sagt, alla kan göra något, det gäller bara att börja tänka på det. Och läs gärna boken, mycket värdefull kunskap och kommer att ge dig insikter och möjlighet att förändra hur du tänker kring konsumtion.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: