Vikten av kunskap

I går pratades det en hel del om förslaget om köttskatt och vikten av att minska köttkonsumtionen för ett hållbart klimat. Jag tycker det är bra om man höjer skatt på de produkter som är ett direkt dåligt alternativ för hälsa och miljö. Tycker alltså att det är bra ur den aspekten om man sätter ner foten ordentligt gällande frågan.

Vad som dock är minst lika viktigt om detta ska hålla i längden är kunskap. Precis som Susanna Birgersson säger i dag i sitt mycket läsvärda inlägg i frågan så bör matskribenter, tv-kockar m.fl. laga mer vegetariskt. Det bör vara en självklar del av matutbudet, inga höjda ögonbryn, suckar eller okunskap ska behöva möta den som vill äta vegetariskt.

Som i de allra flesta fall så tror jag att man kommer allra längst med upplysning och utbildning. Kunskap är nyckeln till så mycket. Man kan tycka att folk borde veta allt detta redan. Men tyvärr är det uppenbarligen inte så, i allmänhet verkar många så otroligt dåligt informerade om vad de äter. Vad det kommer ifrån, vilken påverkan det har för både den egna hälsan och miljön, hur behandlas djuren, vilka konsekvenser får den höga antibiotikakonsumtionen etc etc. Men det är bara att inse att så är det och det måste det ändras på. Om man nu tar upp köttskatt till diskussion så tror jag att det samtidigt måste till omfattande information och utbildning för att det ska fungera och inte bara slå tillbaka negativt.

Några av mina förslag:

 • Lyft fram vegetariskt mat som naturlig del i matutbudet i mycket större utsträckning.
 • Högre priser på importerat kött.
 • Utbildning! Se till att barnen får lära sig om köttets påverkan på klimatet samt hur djuren behandlas, vad kött har för hälsopåverkan och in med mer fakta om vegetariskt proteinintag. Inte det motsatta där man idag t.ex. har obligatoriska utflykter till Arla-gårdar och lära barn det osanna med att man måste dricka komjölk för att hålla sig frisk.
 • Utförlig information på nätet där man på ett enkelt och överskådligt sätt kan läsa om alla olika delar gällande djuruppfödning, allt fasansfullt som pågår inom den industrin, miljökonsekvenser, skövlandet av regnskog pga hög foderefterfrågan – en sak som vegetarianer ofta får på skallen för mm.
 • Bättre märkning och utförligare information på livsmedelsförpackningarna. Blir informationen tydlig så är det lättare att göra bra val. En del kanske kommer ihåg den här bilden från Naturskyddsföreningen som de tog i en butik som valt att vara väldigt enkel och tydlig i sin information. Jag tror många fler väljer de ekologiska vid en sådan här märkning.
Tack för lånet av bilden Naturskyddsföreningen, jag tycker den är toppen!

Kunskap är makt brukar det heta. Fram med mer info och sedan kanske vi inte behöver köttskatt. Även om jag ändå kan tycka att det är en poäng att införa det. Dels för djurens skull, men även ur aspekten att jämföra med t.ex. rökning som kostar samhället pengar. På samma sätt kostar köttkonsumtionen också pengar, varför ska inte den då vara med och betala om den orsakar negativ miljöpåverkan och cancer?


Underbar vinterdag! Låt oss hoppas att vi kan behålla denna vackra planet ett tag till.

11 kommentarer på “Vikten av kunskap

 1. Instämmer! Bra skrivet hoppas din vision blir sann så snabbt det bara går. Jag tror visserligen att en klimatskatt behövs ändå. Det finns på allt annat som påverkar klimatet, varför inte också på kött när vi äter för mycket och vi kan välja bättre och billigare alternativ?

 2. Tack, ja hoppas! Håller med, det behövs också, men tror att det bästa att göra det kombinerat.

 3. Pingback: Vänd på punkterna! | Vego Eco

 4. Pingback: Cradle to cradle, för miljöns skull | Vego Eco

 5. Pingback: Klimaträtt, samarbete för minskade utsläpp | Vego Eco

 6. Pingback: Billig mat bjuder på ehec och andra smittor | Vego Eco

 7. Pingback: Hästköttets långa väg | Vego Eco

 8. Pingback: Utbilda i hälsa och motion! | Vego Eco

 9. Pingback: Minska klimatpåverkan i vardagen | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: