Energibespara med Earth Hour – och resten av året

På lördag är det dags att släcka lamporna igen. Klockan 20.30 kan du visa ditt engagemang för miljön genom att delta i Hearth Hour och släcka en timma. Om alla gör det så går självfallet energiförbrukningen ner även om det i sig inte är enbart genom att släcka lamporna vi räddar vår planet. Men det är ett ställningstagande. Förhoppningsvis tänker folk till och gör detta året runt. 

Det finns mycket energiförbrukning man kan spara in på om man bara tänker på det. Några enkla tips: 

  • Dra ur sladdar som inte används (klassiker är att se mobilladdare sitta kvar i eluttaget efter laddning överallt…)
  • Använd timer eller grenuttag med strömbrytare
  • Planera hur du lagar mat och bakar; ta tillvara på värme respektive kyla genom att t.ex. tina fryst mat i kylen
  • Tvätta på låga temperaturer 
  • Diska i en energisnål diskmaskin, definitivt inte under rinnande vatten
  • När du handlar, köp miljövänliga produkter och tänk på vad du köper. Köp bara det du behöver, resten som du klarar dig utan kan du därmed vara just utan. 

Det är väl snarast detta det handlar om? Att tänka på hur man lever och hur man även lär sina barn att leva, att det ska vara naturligt att hushålla med resurserna. Jag har sedan jag var liten ständigt fått höra att lamporna aldrig får stå på, inte heller vattnet, vilket gör att det sitter i ryggmärgen för mig. Det skulle kännas helt fel att gå ut ur ett rum men lämna det tänt, eller låta vattnet rinna medan jag borstar tänderna. Dock ser jag allt oftare lappar på olika ställen där besökare uppmanas att släcka efter sig och trots det är lyset på. Hur kommer det sig? En enligt mig överflödig uppmaning och ändå är det tänt? 

Nej, kom igen nu! Att effektivisera sin vardag, att få dessa självklara saker att bli just självklara så kommer vardagen direkt att bli ett snäpp mer energieffektivt. Alla kan bidra, stort som smått. Som Susanna säger idag; ”Att delta i lättsamma klimatjippon står inte i motsats till allvarligt engagemang och långsiktigt arbete för energieffektivisering”. Man kan göra båda. 

En kommentar på “Energibespara med Earth Hour – och resten av året

  1. Pingback: Bra för miljön att spara på energin | Vego Eco

Lämna ett svar

%d