Bra för miljön att spara på energin

Om en tänker lite logiskt, vilket tror ni då är bäst för miljön; att spara eller slösa på el? Det är väl ändå rätt så självklart att vår redan hårt drabbade planet inte mår bättre av att vi slösar. I synnerhet inte om en ska titta på de riktiga miljöbovarna som kolkraftverk. 

Företrädare från bland annat Naturskyddsföreningen skriver idag i ett debattinlägg i DN att branschorganisationen Svensk Energi uppmanar sina medlemsbolag att sluta informera sina kunder om hur deras elförbrukning kan minskas. Detta som en del i kampanjen Ladda Sverige där man vill att bolag slutar tipsa om energibesparande åtgärder då de hävdar att det inte påverkar klimatet. Jag blir uppriktigt förbannad när jag läser detta!

Svensk Energis vd Kjell Jansson står bakom detta – enligt mig totalidiotiska synsätt – men samma person sa i slutet av 2011 att Sveriges nettoexport innebar minskade utsläpp med mellan 3,5–5,5 miljoner ton. Men det gäller inte längre eller?

Har du barn Kjell? Kan du i så fall se dem i ögonen och stå för detta? Stå för att du ber företag och människor runt omkring dig att bidra till att förstöra vår miljö istället för att försöka slå in på den väg som kan innebära en bättre och mer hållbar miljö och ett fortsatt liv?

Jag önskar att uttalanden som dessa från branschorganisationen på något sätt kunde falla under någon form av miljölag som skulle innebära repressalier för dem. Att uppmana till att göra något som försämrar istället för förbättrar för miljön borde vara brottsligt när det kommer från företag.

Jag hoppas elbolagen har råg nog i ryggen för att ignorera denna galenskap och fortsätter att komma med bra tips till konsumenter för att minska elanvändningen. Här är några tips på energibesparing; små, enkla saker i vardagen.

Lämna ett svar

%d