Myter om maten

Frysta hallon i en skål

Läser just nu boken Myter om mat och blev därför nyfiken när jag såg att konsumentföreningen kom med info om samma ämne. Här handlar det dock om vad människor tror sig veta om olika saker. 

Till exempel framkommer att hälften tror felaktigt att frysta grönsaker innehåller färre vitaminer än färska medan nästan alla, 95 %, vet att vi äter för mycket salt. Endast en tredjedel vet att barn, och helst inte kvinnor i barnafödande ålder heller, bör äta strömming. Det visste inte jag heller kan jag erkänna. Tyvärr har jag ibland en (dålig) benägenhet att sålla bort viss info som jag inte anser har med mig att göra (vi äter ju inte strömming…).

Vad jag tycker är riktigt upprörande är delen om hur mycket mat som slängs. De vidriga siffrorna är att hushållen står för den största mängden slängd mat, ca 1 miljon ton matavfall i Sverige varje år. Varje år. Sjukt! Hushållen står därmed för 67 %, livsmedelsindustrin 17 %, restauranger 10 %, livsmedelsbutiker 4 % och skolkök 3 %. Gemene man slänger alltså mat hemma i dessa enorma mängder. Enligt rapporten uppgår hela 25 kilo slängd mat per person och år av onödigt matavfall och det är mer än restauranger, industri och butiker tillsammans.

En kan också läsa att den svenska köttkonsumtionen har ökat med 33 % under perioden 1980 – 2010 och att den idag uppgår till 32 kg per person och år efter att ben och puts är borträknat.

Intressant är delen om ekologisk odling där det avslutande angående att maten ska räcka till alla när vi är 9 miljarder människor år 2050 känns väldigt relevant: ”Matsvinnet måste minska i hela livsmedelskedjan och att vi producerar mer mat och mindre djurfoder”. Ja, det här att så enormt stora delar av det som produceras, och som även tar så mycket av våra vattenresurser, går till djuruppfödning kan väl inte motiveras så länge till? Jag hoppas inte det.

Vill du läsa hela rapporten så hittar du den här.

Lämna ett svar

%d