Fram för mer vegetariskt i butikerna

Förpackning vegoburgare från Anamma

Igår kom den mycket glädjande nyheten att Anamma lanserar två nya, veganska produkter. De hintade  för någon vecka sedan att det var på gång och nu har de meddelat att det är burgare och bullar som kommer. 

Det här är ett mycket välkommet tillskott, särskilt med grillsäsong i antågande. Nu är det bara en god korv som saknas så är sommarens grillning räddad. Astrid och Aporna har korvar som är toppen, det är mer utbudet det handlar om, för få butiker säljer dessa produkter. Enligt Anamma kommer deras nya produkter inom kort att finnas på Hemköp, Citygross och Willys.

Det är samma butiker som Oatly meddelade att deras nya glass kommer att finnas i. Varför finns inte dessa, och även korvarna från Astrid och Aporna, i Coops och Icas butiker? Jag förstår att det är platsbrist, alla butiker kan inte ha hur många produkter som helst. Men titta hur det ser ut, hur många olika alternativ finns det inte i butikerna med köttkorvar, köttbullar, hamburgare med mera? För att inte tala om alla olika ostar? Men i stort sett obefintligt med vegetariska alternativ.

Det hävdas att det är för att det inte finns tillräckligt intresse men jag tror inte på det. Om dessa produkter lyftes fram ordentligt både i kommunikation från butiker och leverantörer tillsammans med bra synlighet i butik är jag övertygad om att det skulle sälja. Folk behöver hjälp med att få veta vilka goda alternativ det finns till animaliska produkter. Många allätare jag träffar påpekar just detta, de vet inte vad de ska köpa. Måste då någon som väldigt sällan – eller kanske aldrig – lagar vegetarisk mat hänvisas till en specialbutik någonstans bidrar inte det till att att de börjar laga mer vegomat. Den måste vara lättillgänglig.

Alla de som vill äta nyttigare och som inser vikten av att inte belasta miljön så negativt som en gör genom att äta kött, de måste kunna göra det. Men då måste butiker och leverantörer hjälpa dem med det. Fram för mer vegetariska alternativ i de ”vanliga” butikerna. Ica och Coop, ni borde ta ert ansvar här! Och ni andra butikskedjor som faktiskt tagit det rätta beslutet att ta in dessa produkter, se till att fler butiker säljer dem och visa att de finns i butiken!

3 kommentarer på “Fram för mer vegetariskt i butikerna

  1. Jag vet många ICA och Coop-butiker som säljer Astrid och Apornas produkter. Det är förvisso inte konsekvent. Jag misstänker att det finns ett samband med närheten till studenttäta bostadsområden och närvaron av produkterna i butiken. Du kanske kan höra med butikschefen om de är villiga att ta in några av produkterna på prov?Så sent som idag köpte jag A&As grillburgare och hot chorizo på ICA efter att det gapat lite tomt på den avdelningen några veckor – tänkte att det var bäst att passa på medan de fanns i lager 🙂

  2. Hej Matilda,Ja, det finns ju en del butiker som har ett förvånansvärt bra sortiment och en del är också mkt tillmötesgående gällande att ta in varor man ber om. Vad jag dock tycker är synd i sammanhanget är att det som du säger är väldigt okensekvent, och oftast så är varorna då tämligen undangömda. Som att de ligger i en hörna speciellt till dig, du vet var du hittar dem. Personligt och gulligt kanske men främjar inte försäljning till ”den stora massan”. 😉 Jag håller tummarna för att dessa varor ska få en naturlig och väl synlig plats i alla butiker. 🙂

  3. Pingback: Den hållbara maten | Vego Eco

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: