Ta med skolmat eller inte om det blir strejk?

Nu oroar sig nog många föräldrar, precis som jag, för huruvida deras barn ska få mat i skolan nästa vecka eller inte.

De flesta har antagligen fått liknande brev som jag från lärarna där vi uppmanas att skicka med barnen lunch att äta, ”mat som inte behöver värmas och/eller kylas”. Men är det rätt att göra det? Skickar vi med mat så går vi emot strejkens syfte. Ansvaret för att mat ska serveras ligger på kommunen, inte på kommunalarbetarna eller oss föräldrar. Blir det strejk är det alltså upp till kommunen att lösa situationen på något sätt.

Rätt sätt är därmed inte att vi föräldrar ska förse barnen med mat. Skollagen säger att barnen ska erbjudas näringsriktiga sklmå  ltider så det råder ingen tvekan om att ansvaret inte ligger på oss.

Svårt känslomässigt

Men föräldrahjärtat då? Det är svårt givetvis. Jag vill självklart respektera kommunalarbetarnas strejk men hur ska jag klara av oron för att kommunen inte gör sitt jobb och ser till att mina barn får mat? Kommer jag kunna stå emot denna oro och inte smussla med något ätbart till dem? Vet inte… Och det är väl den här känslan som kommunerna kommer att förlita sig på. Föräldrar vill inte låta sina barn gå hungriga och tar för givet att en skickar med något. Eller?

Låt oss hoppas att konflikten når en lösning i helgen så vi slipper detta men jag tänker för säkerhets skull börja mobilisera mina känslor för detta och tala med barnen om det så att de förstår vad det handlar om.

För de som har barn vars förskolor inte ens öppnar har förstås andra problem än skolmaten att tänka på. Vabba är inte något alternativ upplyser DN vänligt nog om idag. Nej självklart inte, är inte barnet sjukt kan en naturligtvis inte vara hemma för att vårda det men däremot kan man förstås vara föräldraledig – om en har sådana dagar kvar vill säga.

Låt oss hoppas att konflikten blir löst, om inte hoppas jag att vi alla hinner prata så mycket med våra barn att de förstår vad det handlar om och att kommunerna tar det ansvar de har att fullfölja enligt lag. Här finns ytterligare information till dig som förälder från Kommunal.

2 kommentarer på “Ta med skolmat eller inte om det blir strejk?

  1. Ja allt går att göra konflikter om. Medverka eller motverka det är frågan.

  2. Precis… Extra svårt att ”göra rätt” när det handlar om sina barn…

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: