När ska tjejer slippa att bli förlöjligade?

Igår morse läste jag Hanna Fahls utmärkta krönika om de skrikande Beliebers som invaderat Stockholm i veckan när staden gästades av superpojken. Jag blev så otroligt illa berörd av den och har inte kunnat sluta tänka på den vridna och negativa behandling som flickor och kvinnor ständigt utsätts för. 

Att det kvinnliga könet ständigt är i underläge, får lägre löner, sextrakasseras och hånas på olika sätt helt legitimt är vi tyvärr vana vid. Många är vi som vill ändra på detta med följden att vi ofta kan få höra att vi är jobbiga feminister och inte ska överdriva så mycket. Med mera. Men förklara för mig vad som är ok med detta?

Jag har personligen svårt för dessa falsettskrik och var efter att ha varit på Biebers konsert fullständigt slut dagen efter. Det kändes som att skriken hade malt sönder min kropp och jag var helt mosad. På ett sätt jag inte känt vid alla andra konserter jag varit på men dessa har varit rockkonserter där tonarten är på en helt annan decibel pga dominans av manliga stämmor i stället för dessa gälla, unga flickröster. Men oavsett ålder och kön måste man väl ändå få skrika ut sin glädje över att få se en artist man gillar?

Att tjejer förminskas i dessa och många andra sammanhang är vi som sagt – tyvärr – vana vid. Vad som gjort att jag inte kunnat sluta tänka på den är dock det elaka, det genomtänkta planerat elaka, i att lura en tjej att tro att hon ska få träffa sin idol. Vad är roligt? Jag skulle så gärna vilja veta hur NRJ tänkte här. VAD är det som är kul med detta? Det är bara nedvärderande och elakt. Skulle man få samma idé om det gällde män och deras idoler? Skulle man tyckt det varit roligt om det gällde en pojke som har som högsta dröm i livet att få träffa Zlatan? Tror inte det, det finns ju inget roligt med det…

Nä, vi har tyvärr fortfarande långt kvar till ett samhälle där respekten är lika för varandra. Lite mer hoppfull läsning finns som motpol till detta i intervjun med Josef Fares idag som även han påpekar svårigheten med att ändra på folks vanor. När en enkel vana är svår att ändra så är det inte svårt att förstå att vanor och värderingar som följt med sedan barnsben är ännu svårare att ändra. Men det rättfärdigar inte att man inte försöker få till en ändring och definitivt inte att man aktivt i medier förlöjligar tusentals flickor. Tragiskt. Låt oss hoppas att fler likt Fares kommer till insikt om den skeva synen på manligt och kvinnligt. Snarast.

Min glada Belieber, som till slut fick njuta av Biebers konsert.

Lämna ett svar

%d