Mata inte sopmonstret

Det är namnet på den kampanj som pågår just nu runt om i landet bl.a. i skolkök som ingår i Amica- och Fazerrestaurangerna. 

Att det slängs galet mycket mat helt i onödan är välkänt, man kan därför undra hur det kommer sig att det fortfarande sker? Att man gör den här kampanjen är ett steg att kanske få fler att tänka till. Det är självfallet vi föräldrar som måste visa vägen och lära våra barn att hantera maten rätt. Men att man även i skolan underlättar för barnen att ta mat på ett sätt som gör att svinnet minskar är föredömligt. Som Vibeke Frisk, Årets skolkock 2013 säger, många barn tar för mycket mat för att de inte har tid att stå i kön och ta om. Följden blir att de tar för mycket första gången. Hon har istället ordnat med en omtagningsstation för att underlätta det hela och få barnen att ta lagom portioner och ändå hinna detta utan köande. 

Mata inte sopmonstret” pågår 9 – 20 september i 80 skolor och företagsrestauranger runt om i landet. Anamma detta hemma också! Prata med barnen och för all del, hemma behöver man ju aldrig slänga, det är ju bara att göra t.ex. matlåda av resterna, eller hur! 🙂

Lämna ett svar

%d