Välj vegetarisk kost, vädjan från FN

FN har sedan länge (känns det som i alla fall) hävdat att vi måste gå över till en vegetariskt kost för att rädda världen från svält och en allt värre klimatförändring. En mindre konsumtion av animalisk föda är nödvändig, deras vädjan är att vi går över till en vegetarisk och mjölkfri diet. 

Lantbruk med främst kött- och mjölkproduktion står för 70 % av den globala färskvattenkonsumtionen, 38 % av landyta och 19 % av växthusgaserna. Vidriga siffror som jag inte förstår hur man tillsammans med det omfattande djurplågeri det omfattar kan försvara med att det är gott. I alla fall inte varje dag?

Det minsta man kan begära är väl ändå att man kraftigt drar ner på den? I morgon är det måndag, och Köttfri måndag är det minsta man kan kosta på sig i detta sammanhang, för att sedan utöka det hela. Det finns hur mycket god och mättande vegetarisk mat som helst. Det gäller bara att testa sig fram, allt är inte gott, precis som att jag har svårt att tro att en köttätare aldrig har smakat en enda kötträtt som inte fallit i smaken. 

En artikel om rapporten finns här, viktig och intressant läsning även om den inte är dagsfärsk. Jag letade för ett tag sedan om lite fakta från FN men fick tips om denna av en kompis som summerar det hela bra. 

 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: