Grön mat med Fearnley-Whittingstall

För en tid sedan fick jag Grön Mat: Vegetariskt varje dag från River Cottage av Hugh Fearnley-Whittingstall och det har tagit ett tag att gå igenom hela. Det är en rejäl bok att ta sig an på över 300 sidor. Det är en ”grönsakskokbok” och om den är vegetarisk eller inte är upp till betraktaren. I alla fall enligt författaren som inte är vegetarian och inte heller har som syfte att övertala någon att bli det. Förutom förhoppningen att de som redan är veg använder och njuter av boken är tanken att man ska börja äta mer grönsaker. Mycket mer. Att göra det vegetariska till stöttepelaren och därmed äta mindre kött. Varför då? Jo, för att ”grönsaker är den mat som är bäst för oss och som gör minst skada på vår planet”. 

 
Så är det förstås och det är befriande att få höra från en köttätare att grönsaker är vettigt och som frågar om det är någon som betvivlar den sanningen. Om man tror att världen ”blir en bättre, renare och grönare plats med fler industriella kycklingfarmer eller högproducerande grisfabriker”. Nej, knappast. 
 
Alla recept i boken är alltså helt utan kött eller fisk men en del innehåller mejeriprodukter och ägg. De som vill äta utan detta vet i regel att man helt enkelt väljer den sorts grädde man vill om det står grädde. Det betyder inte ett tvång att använda en från kon, kan likväl vara en baserad på soja, eller hur?
 
Som de flesta kokböcker är den uppdelad i kapitel med soppor, sallader, pasta & ris, grillat etc. Varje kapitel inleds även med lite allmän info eller tips om de olika ingredienserna eller tillagningssätten. Och även här kan det komma små hintar mot köttet, t.ex. skriver han ”Jag har upptäckt att om jag oftare avstår från kött, och utesluter det helt från rätter som byggs på pasta, ris och andra spannmål, njuter jag ännu mer av dessa fantastiska ingredienser. Hoppas att det blir likadant för er.” Ja, det är vad jag hoppas också för brist på recept finns det alltså inte i den här boken. 
 
Tvärtom, det är massor av recept, lite väl många känner jag nästan. Har bläddrat och läst otaliga gånger och ändå inte blivit klarare över vad jag vill börja laga, beslutsångest. Det är flera olika risottorecept som jag gillar, idéer till vad man kan lägga på grillen samt en mängd olika varianter på pajer, bröd och sallader. Just de sistnämnda är nog de jag tycker är minst intressanta, kanske just för att de är väldigt lika de rätter jag ofta lagar själv men kan säkert fungera fint som inspirationskällor för de som är vana att äta animalisk mat. Därmed tillbaka till författarens önskan, att allätarna ska förtära mer vegetabilier. Det går ju onekligen att bli mätt på en matig sallad och det finns en massa annat än kött att lägga på grillen. 
 
Med detta sagt så tycker jag att det finns en hel del tänkvärda, lärorika och bra ord vid varje kapitel och det är absolut en bra ”grönsakskokbok”, framförallt för er som inte är vana att laga vegetarisk mat då det är tämligen lättlagade recept och långt ifrån några konstigheter. Och visst finns det recept för den ”vane vegetarianen” också, bokens omfång gör att det onekligen borde finnas något för de flesta smaker, och som varje kock med medvetenhet av idag tänker på, även för varje årstid för att kunna laga säsongsanpassat. 

Lämna ett svar

%d