Fyrverkerier


Så är det snart nyårsafton igen och för många betyder det att fira med raketer. Jag har alltid tyckt väldigt mycket om att titta på fyrverkerier, det kan onekligen vara väldigt vackert. Jag har även haft stor respekt för raketer då jag som liten fick se en vän få handen skadad pga en raket som inte smällde av som tänkt. Det gick förhållandevis bra, mycket värre olyckor än så har hänt men som med så mycket annat så ger det större avtryck om man ser det i verkligheten än att bara höra om det.

Raketer har förutom skaderisken ett par andra mindre bra sidor som är viktiga att tänka på. Dels är det detta med att djur far illa, många skräms oerhört av fyrverkerierna. Det andra är miljöaspekten. De miljögifter som vi riskeras att utsättas för är knappast något att fira. Den cocktail vi utsätts för är stark nog ändå. För att minska mängden kan ett sätt vara att gå ihop med andra och därmed håller ner den totala mängden. Och förstås att köpa fyrverkerier som är miljömärkta – om man får tag på det. Tyvärr är det inte så att handlarna verkar stoltsera med detta direkt. Googlar man efter miljömärkta fyrverkerier så får man träffar från Naturskyddsföreningen och andra miljörelaterade sidor, inte några från de som säljer dem. Så om ni köper, kontrollera att de inte innehåller hexaklobensen. Det är ett livsfarligt ämne som kan orsaka bl.a. cancer och störa hormonbalansen. Det tillhör ett av världens tolv värsta miljögifter, tillsammans med kemikalier som DDT och PCD och är förbjudet i Sverige. Många fyrverkerier innehåller även tungmetallerna bly, kvicksilver, kadmium och krom. Man blir inte så väldigt sugen på att skjuta av dem när man tänker på det, eller hur? 

Så köp era fyrverkerier med omsorg och för allt i världen, se till att vara nykter om du ska handskas med dem. Inga sönderslitna kroppsdelar tack!

Lämna ett svar

%d