United States of Cakes, mer av allt

Efter boken Sweet så bjuder Roy Fares på nästa söta upplevelse i form av en resa genom USA. Den här bakboken, United States of cakes, är en genomgång av det mesta du kan tänka dig som är sött och som man associerar med USA. 

Varje kapitel inleds med lite info om ett aktuellt område i USA eller anekdoter från Fares besök i butiker eller caféer. Lite roligt att han blev uppläxad av Marissa Peres, huvudansvarig för dekorering på Magnolia Bakery om hur han höll stapeln, fel vinkel tydligen. Men hans bakverk blir ju fantastiska ändå. 

Brown Sugar Shortbread, Fotograf: Wolfgang Kleinschmidt 

För det är de, allt är otroligt fint och liksom Sweet är det väldigt smickrande bilder. Mer av allt helt enkelt. Som det ska vara i amerikanska sammanhang. Och du får allt du kan tänka dig. Det är mjuka kakor, coockies, cheese cakes och givetvis recept till en (söt) frukost. 

I alla recept skrivs ingredienserna med gram men även i deciliter och andra mått för den som föredrar det. Jag uppskattar att det finns båda. 

En sak jag undrar lite över är om detta är tänkt för hemmabakning? Tårtrecepten anger att man ska ställa in tre springformar på 22 centimeter i diameter i mitten av ugnen. Ingen hemmaugn rymmer det. Eller har jag fel? Och att låta smeten stå ett par timmar känns sådär, blir väl bättre att göra i omgångar men lite märkligt att skriva så. Boken är ju avsedd för vanlig konsument trodde jag. 

Förutom den lilla märkliga saken är recepten tämligen enkla och innehåller ingredienser som man har hemma. Det enda som möjligen kan innebära problem är ångesten över att bakverken inte blir i närheten av så fina som de är på bilderna. Men annars så är det enda som kan kvala in som överkurs de bakverk som ska ha maräng och brännas. Jag har ingen brännare men det kanske de flesta har? Annars så tror jag nog att alla kan få vad de önskar ur denna bok av sötsaker, toppingar och glasyrer är det i massor och allt får lite extra av socker eller annat; muffins, kakklubbor och tårtor. 

Som summering kan sägas att boken innehåller massor av gott, och förstås väldigt många recept med jordnötter. Ur allergisynpunkt inte det bästa men lider någon i umgängeskretsen av jordnötsallergi har man förhoppningsvis koll på det. Gällande andra allergener så är mjölk såklart bara att byta ut mot sin egen favoritsort och en del recept är naturligt utan ägg även om även denna bok är stinn med ägg i ingredienslistorna. 

Så det är bara att sätta igång att baka, för baksugen blir man så det står härliga till. Skulle bara vilja vara ledig och baka mig igenom denna, tänk en sådan dröm. Och USA är väl drömmarnas land, eller hur var det?

Omslag, fotograf: Wolfgang Kleinschmidt

2 kommentarer på “United States of Cakes, mer av allt

  1. De amerikanska ugnarna är något större, så det kan nog förklara hur de får in alla tre formarna samtidigt. 🙂

  2. Ja, kanske är det så. Men boken är ju för den svenska marknaden så lite märkligt tycker jag allt att det är. Skulle gärna ha en sådan ugn dock, 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: