Smutsig juice

Har du koll på var apelsinjuicen du dricker kommer ifrån? Och hur den har hamnat hos dig? En del kanske minns att det för några år sedan slogs fast att man inte fick marknadsföra en juice som ”färskpressad” när den i själva verket var runt ett år gammal. Inte särskilt färskpressat direkt? Jag minns detta, och har efter det varit väldigt skeptisk till juice. Men hur är läget idag och hur ser produktionen ut egentligen? Om juice som marknadsförs som färsk är ett år gammal, vad är det då som hänt på vägen?

Hunger har i sitt senaste nummer gjort en djupdykning för att ta reda på hur det ser ut i denna industri. Man guidas in i det via historisk genomgång hur Skånemejerier kastade sig iväg till Florida för att hinna före Findus med en idé om hur man skulle kunna göra apelsinjuicen lika populär i Sverige som i USA. Sedan tas man vidare till Brasilien där man möts av ohyggliga arbetsvillkor, människor som utnyttjas till max och en natur som förstörs av kemikalier. Allt under maffialiknande gudfaderliknande styrning av plantagägarna.

Det är skrämmande men dessvärre inte helt oväntad läsning. Att arbetsförhållanden är undermåliga (milt uttryckt!) i utvecklingsländer har vi hört förr och att det används bekämpningsmedel likaså. Brasilien är det land som använder mest bekämpningsmedel i världen, en femtedel av världens förbrukning sker där. Det används cirka en miljon ton gifter med bl.a.  fosterskador, fertilitetsproblem, skador på lungor, ögon lever mm som följd. 

Att köpa juice som kommer från apelsinodlingar som förstör miljö och människor känns inte särskilt bra. Att den dessutom genomgår en massa olika processer och kommer till oss många månader senare  efter pastörisering och smakförsämring och tillsatta aromer är knappast färskt. Inte heller gott, i alla fall inte för samvetet. Satsa istället på att köpa fairtrade och ekologiskt för att inte bidra till denna fruktansvärda industri. Mer om Faritradejuice finns att läsa på deras hemsida om du vill ha mer info om detta. 

Eller läsa Hunger. Det är stark läsning man bjuds på och jag tycker att tidningen blir allt bättre. Reportage som dessa gör tidningen mycket läsvärd men jag hoppas att de med sin inriktning på äkta varor och ekologiskt tänk ser till att föra in en mer vegetarisk ådra i tidningen. Det behövs och skulle göra den ännu bättre!

2 kommentarer på “Smutsig juice

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: