Tips för att minska dina klimatutsläpp

Idag bjuder DN på 21 stycken tips på hur du kan minska dina klimatiutsläpp. Och detta tål det tydligen att tjatas om då t.ex. en av de värsta miljöbovarna – animalisk kost – fortsätter att öka trots upprepad information om hur dåligt det är för klimatet och även din hälsa. 

Del av grafiken från DN-tipsen


Man tar även upp andra faktorer som bilåkandet som borde kunna minskas en hel del. Dels att fler väljer andra alternativ som att åka kommunalt eller cykla men även många andra som sitter själva i sina bilar och borde kunna samåka eller gå med i en bilpol. 

Flyget nämns också där man nämner jämförelsen att det går fyra Mallorcaresor på en Thailandresa och att man måste börja se resande och flyget på samma coola sätt som det var på 60- och 70-talet. Mer tips för hållbar semester finns här

Thomas Sterner, en av författarna till rapporten om hur utsläppen av växthusgaser kan hejdas kommer med den upplyftande informationen att det är fullt möjligt att nå målet om högst två graders uppvärmning till 2050. Men då gäller det att både politiker och privatpersoner tar sitt ansvar i frågan. För självklart spelar det roll vad vi gör som privatpersoner! Att dra ner på resande, äta vegetariskt, återvinna etc, är faktorer som har mycket stor miljöpåverkan. Om alla drar sitt strå till stacken genom att äta vegetariskt som start t.ex. en dag i veckan gör skillnad. Sterner påpekar också att det är viktigt att bidra till att styrning på politisk nivå sker. Så gör det också! Och det behöver inte vara så jobbigt. WWF har tagit fram hjälpmedel och tips som gör det väldigt enkelt för dig. 

Så välj vegetariskt till middag, cykla eller ta kommunala alternativ till jobbet och skriv ett brev till politikerna. Och var en god förebild! Dina barn gör som du gör, lär dem att leva klimatsmart. Det är deras framtid det handlar om. 

2 kommentarer på “Tips för att minska dina klimatutsläpp

  1. Härligt med lite positiv läsning! Mycket av miljödebatten är så infekterad… Att leva mer miljövänligt är inte svårt! Dessutom mår man ofta bättre som person, rör sig mer och får mer fritid. Det är ofta vanor och normer som sätter gränser för vad man anser sig kunna göra. I dagsläget; gör du medvetna val för miljön? Jag har gjort en omröstning på plusett: http://www.plusett.nu/omrostning-4255/gor-du-medvetna-val-for-att-minska-din-miljopaverk

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: