Felaktiga ingredienser

Det har framkommit att kycklingsallad har innehållit sojabaserat proteinalternativ istället för kyckling. Detta alternativ som hamnat i salladen innehåller soja och ägg och det är naturligtvis oerhört allvarligt ur allergisynpunkt. Precis som vid hästköttskandalen så är det självfallet så att man ska kunna lita på vad man äter. Det är bara att vara glad för att ingen fått allvarliga allergireaktioner. 

Vad som dock är lite lustigt i sammanhanget är att ingen märkt det. Dessa kycklingätare har inte upptäckt att det inte var någon kyckling utan ett vegetariskt (nåja, innehöll alltså ägg) alternativ. Många inbitna djurätare är snabba att döma vegetarisk mat av flera olika anledningar, men här har man alltså inte märkt någon skillnad. Intressant. 

Vegetariskt alternativ, även äggfritt, från Anamma.


Just av denna anledning så väljer jag ibland att inte berätta vad det jag bjuder på innehåller för att folk inte ska vara negativa och döma innan. Självfallet om det behövs pga allergi men om det inte finns anledning till den saken så kan man vara tyst. Och då brukar inte någon reagera. Man kan få höra kommentarer om hur god maten och fikat var, folk är så mätta och nöjda. Kan man få recept? Oj, var allt veg? Aha… Prinsesstårtan som tidigare fått omdömet ”så god, godare än den vi köper från kondiset!” innehöll inget animaliskt. Men var alltså så god. Hade jag sagt vad det var för ingredienser innan hade många sagt tack men nej tack och avstått (tro mig, jag har testat). För sån där konstig grädde och annat märkligt vill de inte ha. Nähä. 

Jag tycker det är tråkigt att det är sådant stort motstånd hos många att testa annat än det invanda (läs animaliskt). En ny kötträtt testas minsann, nya sorters bakverk, kycklingrätter etc, inga problem. Klart det är spännande med något nytt! Men varför det motsatta synsättet så fort det är ett vegetabiliskt alternativ? Hoppas att det kan vända, att folk blir mer öppna för annat än animaliskt. Det behövs, ska vi ha en planet kvar att lämna vidare till våra barn och barnbarn måste den animaliska kosten minskas. Och då är det väl inte för mycket begärt att smaka även om det inte innehåller kött eller komjölk etc? 

Idag är det måndag, passa på att upptäcka något nytt och gott vegetariskt och gör denna dag till en Köttfri Måndag! För klimat, djur och din egen hälsas skull. 

2 kommentarer på “Felaktiga ingredienser

  1. Jag tror att ”köttisars” motstånd mot vegmat bottnar i nån slags rädsla för att de ”måste bli” vegetarianer om de väljer att äta veg ibland, som att det inte går att äta både och. Tråkigt ändå att man måste ”lura” köttisarna att tycka om veg. Sorgligt att det inte går att vara lite mer öppen för alternativ…

  2. Så kan det nog vara, har tänkt en hel del på det. Funderingarna är många kring detta ämne onekligen… 😉 Mer öppenhet framöver får vi hoppas. 🙂

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: