Äggtider

Påsken stundar och med den en ökad konsumtion av ägg. Lämpligt nog pågår en kampanj från Djurens Rätt för hönornas villkor Hönan eller ägget vars syfte är att få fler butiker buräggsfria.

Oavsett produktionsmetod så kläcks hönor på kläckerier och transporteras till uppfödningsanlägningen ett dygn gamla. De som inte är till något värde för äggindustrin, dvs tuppkycklingar gasas ihjäl efter kläckningen. Sedan väntar ett liv i bur på en yta ungefär som ett A4-papper för cirka 3 miljoner hönor. Ett A4-pappers storlek som ska delas av 8 – 10 hönor.

Att det är ren misär som buräggshönor lever under är en underdrift och det är märkligt att någon överhuvud taget kan tänka sig att köpa dessa ägg och bidra till plågan. Affärsidkarna bör här också ta sitt ansvar genom att inte köpa in dem. Och där går det framåt. Coop och Willys är senaste tillskottet i raden av butikskedjor som tar bort buräggen ur sitt sortiment. ICA har dem fortfarande kvar, trist och lite förvånande också tycker jag. ICA har annars visat sig kunna ställa krav och fatta det vettiga beslutet att bara sälja ekologiska bananer till exempel. Nu får vi hoppas att de snart drar sitt strå till stacken gällande detta också. Här kan ni se listan på de affärskedjor som slutat med burägg om ni vill gynna dem för att sätta presspå de som återstår.

Så om ni absolut inte kan tänka er en påsk utan ägg, köp åtminstone frigående ekologiska sådana. Och varför inte testa lite äggfria alternativ också för att minska äggkonsumtionen lite?

Och så var det påskriset som också bör nämnas i dessa påsktider. Fjädrarna i påskriset kommer från djur och det sker på två sätt. Dels efter slakt men även genom plockning av levande fåglar. Enligt Djurens Rätt tar inte de stora slakterierna i Sverige tillvara utan på dem utan de är importeras. Värt att tänka på, låt sedan samvetet avgöra vad ni vill dekorera med i påsk.

För mer info eller om du vill hjälpa till att sprida ordet för att få bort buräggshöns så finns massor av material att läsa och beställa här.

Lämna ett svar

%d