Släng mindre, Laga smart med Jamie

Jamie Oliver är en person som verkligen kan sägas gjort skillnad med sina matlagningsporgram. Vid det här laget är det väl knappast någon som inte känner till honom och hans korståg för en sundare kost för Storbritanniens skolbarn. Det är ett imponerande och behövligt arbete som jag önskar att det kunde synas mer av även här i Sverige. Här är matkulturen kanske inte lika låg gällande näringsinnehåll men kunskapen om vad som ligger på tallriken är långt ifrån vad man kan önska. Undervisning, engagemang i skolköket och föräldrars intresse för att lära barn vad de äter, och vad man bör äta för bästa hälsa, är lite låg kan jag tycka. Att man sedan kan ha barn som tenderar att vägra smaka nya grönsaker oavsett ihärdiga försök är en annan femma. Kanske nästa bok handlar om hur man knäcker den nöten?

Olivers hängivenhet för bra kost har resulterat i många program och böcker och i den nyligen utkomna Laga smart med Jamie slår han även ett slag för ekonomi och minskat matsvinn, främsta anledningen till att den recenseras här. Boken är uppdelad i kapitel med vegetarisk mat (inte riktigt, men att skriva lakto-ovo-vegetarisk mat verkar generellt vara för jobbigt?), kött, fisk och fågel. Varje kapitel inleds med tips för bästa råvaror där han återkommer till vikten av att lära känna sin torghandlare, slaktare etc för att få bästa råvaror och pris. Att man ska fråga och få svar på var köttet kommer ifrån, om inte så ska man inte köpa. Man ska handla ekologiskt och efter säsong och genom hela boken flikas det in små tips om hur man kan ta tillvara på mat som börjar bli lite gammal och vissen, rester mm för att användas istället för att slängas. Bra! Mat ska inte slängas, den ska ätas. 

Det är en tjock bok med massor av recept och det är sällan jag känner att det är så många som jag vill laga som här. De allra flesta verkar goda, de vi har testat har varit det och är även mättande. Vad som dock kan sägas är att de flesta får förpassas till helgen. Flertalet av dem tar lång tid att laga och knappast något för småbarnsföräldrar i veckorna. De som har kortare tillagningstid tycker jag är lite väl enkla, t.ex. pasta med tomatsås eller liknande som inte är tillräckligt mättande. 

Det är glädjande att det kommer ut en kokbok av den här kalibern där man genomgående tänker på hur och vad man använder för råvaror och att ta tillvara på eventuella rester. Varje år slängs det stora mängder fullt duglig mat, något som är helt förkastligt och ohållbart. Vi måste alla ta vara på den mat vi har och hushålla med resurserna. Med det sagt så anser jag att alla som slänger mat måste tänka till och ändra sitt beteende, den här boken kan vara ett första steg att börja tänka på detta sätt. 

Som sagt så innehåller boken massor av goda recept, även som vegetarian har man nytta av stor del av boken då det bara är att byta ut kött mot vegetariskt protein i många av recepten, samma med kyckling föstås som canelloni, grytor, wraps och soppor mm. Att många av rätterna sedan tar sin tid gör ju inget om man låter dem stå att puttra när man är ledig men värt att tänka på innan man sätter igång en sen vardag. Rätterna presenteras även med kalorimått vid varje recept samt en översikt i slutet av boken med varje rätt presenterad med kalorier, fett, mättat fett, kolhydrater och socker.

En bok jag rekommenderar, dels för många goda recept men framförallt om det kan hjälpa till att minska matsvinn och att handla mer ekologiskt och klimatvänligt. Jamies matra är att slänga mindre, handla efter säsong och ta reda på varornas ursprung för att minimera bidrag till de värsta djurindustrierna. Jag vill förstås ta det sista ett steg till; välj vegetariskt istället! 

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: