Sockerfri fika med Smarta sötsaker

”Adjöss sötsug. Adjöss dåligt samvete. Adjöss kamp.” Ja, visst låter det bra om man kunde få leva utan dåligt samvete. Själv äter jag långt mer sött än vad som troligen är nyttigt och jag hör det hela tiden runt omkring mig där somligas tal om ev fika och godis – eller snarare kampen att avstå från det – kan liknas med en bångstyrig femåring tjat.

Socker är onekligen laddat numer. Man vill unna sig något gott och stress och hektiskt leverne bidrar till sötsug, tidsbristen gör ofta att man inte äter ordentliga måltider med följden att man stoppar i sig något snabbt och enkelt. Vilket oftast innebär något sött…

Ulrika Hoffer har nu kommit ut med boken Smarta sötsaker där hon tar sig an detta och inleder med en liten genomgång av sockrets påverkan. För mig som nyligen läste Ett sockerfritt liv känns detta väl igen men mycket handlar ändå om sunt förnuft. De flesta vet vad godis har för inverkan på en hungrig kropp och att det inte är hälsosamt att i längden förbruka stora mängder socker. Hoffers lösning är att baka vad hon kallar smarta sötsaker och boken innehåller en  mängd recept som alla är socker-, gluten- och mjölkfria. Jag fick direkt frågan då jag la ut en bild på boken huruvida den var äggfri – och helt vegetarisk – vilket svaret tyvärr är nej på. En del recept innehåller ägg och många honung. Sistnämnda byter jag enkelt bara ut mot agave i alla recept, ersätta ägg kan dock behöva några tester för att få till bra.

Boken innehåller recept på bakverk, glass, godis – eller ”godisbitar” som de kallas här – smarta efterrätter och drycker där förstås smoothies ingår. Bakverken består av både kakor och mjuka kakor och genomgående är att sockret ersatts av dadlar, kokos och honung, resterande ingredienser är en variation av nötter, banan och olika glutenfria mjöler.

Det som är mest lockande i boken är godisbitarna som onekligen känns som väldigt trevliga alternativ på fikabordet bland allt annat sött man brukar ställa fram. I barnvänliga bitar borde det fungera fint. Jag har testat några av recepten och tyvärr föll de inte barnen i smaken men fler recept återstår att testa. Smakerna är goda och jag gillar dem och ser fram emot att baka mig igenom alla för att hitta de som går hem även hos barnen.

Glassen är ett intressant inslag med cashewnötter som bas vilket inte hör till vanligheten. Jag är van att använda grädde och det skulle vara intressant att höra varför ingen glass är gjord på havre- eller sojagrädde men onekligen trevligt alternativ till de vanliga recept man har sedan tidigare. Dock måste jag tillstå att det inte smakar riktigt som ”vanlig” glass. När jag äter den kan jag inte låta bli att tänka på den förälder som gav sitt lilla bar corn flakes och sa att det var chips. 

Isglass, juicer och smoothies bjuds det en del på och sistnämna gör vi mycket och ofta. Nyttigt, mättande, gott och perfekt sätt att ta vara på frukt- och grönsaksrester. Boken bjuder därmed på en bredd av olika recept och jag rawrecepten bland efterrätterna är en hit. Tämligen lättbakade recept och vackra med färger av blåbär och jordgubbar. 

För att komma undan sockerfällorna gäller det förstås att man förbereder och bakar ett gäng godbitar för att ha tillhands, annars står man där igen och trycker i sig godis från närmsta affär. Men om man avsätter en stund ibland och gör iordning några sorter så står man sig ju ett tag framöver. Jag tycker om boken, dock antar jag att de som är vana att göra bakverk raw inte har så stor nytta av den. Men för er som håller på att lära er mer om detta och är nyfikna på att få ner er sockerkonsumtion tycker jag det här är en bra bok att börja med. Man får en bredd av olika bakverk att testa sig fram med och en del tips inledningsvis med sockrets funktioner och påverkan. 

En kommentar på “Sockerfri fika med Smarta sötsaker

  1. Pingback: Good Mood Food | Vego Eco

Lämna ett svar

%d