En sak att göra för Östersjön

Oskar Kihlborg, äventyraren som bestiger berg och dyker i hav sommarpratade igår om många av de äventyr han har varit med om. Intressant och inspirerande. Han har t.ex. rott över Östersjön med syftet att samla in pengar för att rädda detta sjuka hav. 

Det var vid en dykning han såg saker som fick honom att förstå att Östersjön inte mår särskilt bra. Hans första tanke var uppgivenhet men tillsammans kan vi göra Östersjön gladare. Han berättade att han nyligen var ute och paddlade med några nyanställda forskare. Han frågade dem om EN sak som man som privatperson kan göra för att förbättra Östersjöns hälsa. De var överens om svaret: minskad köttkonsumtion. Grödorna som odlas till djurfoder gödslas med kväve och fosfor som läcker ut i Östersjön. Detta bidrar till övergödning samtidigt som djuren själva bidrar till växthuseffekten. 

Två dåliga saker alltså. Så återigen, vill du göra något positivt för miljön i allmänhet och även Östersjön i synnerhet, skippa köttet. Alla har vi ansvar för miljön och gång på gång hör vi hur just köttet är en av de allra värsta miljöbovarna, nu även gällande Östersjön. Ingen kan längre blunda för detta faktum, välj därför kost som är mer hållbar att stoppa i sig än kött. 

Detta var för övrigt inte första gången som Östersjön nämns i denna säsongs Sommar i P1, för någon vecka sedan gjorde även Jeppe Wikström det. 

Foto: Jonas Ekblom/SR

Lämna ett svar

%d