Oatlys palmolja och mjölksyra

Jag använder mycket och ofta produkter från Oatly. Oatly har som de flesta av er säkert redan vet en mängd havrebaserade produkter på marknaden, främsta produkten är väl havremjölken. Jag ser ofta kommentarer, både på mina egna inlägg och på andras, angående framför allt palmolja men även mjölksyra. Tänkte att jag skulle återkoppla om det här där det är lättare att svara lite längre här än vad det är på språng på stan. 

Jag vill direkt påpeka att jag normalt undviker produkter helt som innehåller palmolja men vill ändå delge Oatlys syn på detta då jag anser att deras produkter ändå är ett bättre alternativ ur miljöhänseende än komjölksbaserade produkter och hoppas att man inte väljer sådana istället pga palmoljan. Det är en stor problematik kring palmolja med anledning bl.a. av de skövlingar som sker  vilket är tragiskt då det ändå är en väldigt produktiv produkt som ger mycket olja.

Oatly har palmolja i sin vaniljsås, glass och fraiche, detta av anledningen att det krävs ett mättat fett i dessa produkter. Oatly tror inte att lösningen på palmoljeproblemet är bojkott utan vill se en uthållig produktion då det som sagt är en mycket bra gröda. De arbetar för att endast använda 100 procent certifierad, spårbar olja och för att driva på för att verka för uthållig produktion. Här kan du läsa mer om hur Oatly ser på saken.

En annan sak som jag fått kommentarer om är mjöksyra. Oatlys är helt vegetabilisk och har alltså inget med komjölk att göra. Så ni som inte vill ha animaliska ingredienser behöver inte oroa er. Vilket det känns som är tämligen tydligt med deras nya design. Svårt att missa att produkterna är helt vegetabiliska då det står vegan både här och där.

iMat Fraiche, en av produkterna som innehåller palmolja.

4 kommentarer på “Oatlys palmolja och mjölksyra

 1. bra skrivet och jag håller med dig, mycket bättre med Oatlys iFraiche, som är sååå god, än att köpa något av komjölksprodukterna. Tror också att stora företag som Oatly och Carlshamn som säger att de arbetar för bästa möjliga sätt att odla pamoljan också kanske gör det, eller så dövar det mitt samvete i alla fall så jag använder produkterna

 2. Visst är den bra Monica! 🙂
  Såklart får man hoppas att de står för det de säger gällande arbetet med palmolja och att det följer fler företag i spåren av det.

 3. Främsta anledningen till att jag inte äter nåt med oalmolja är att det är konstaterat vara cancerogent. EU håller på att se över lagstiftningen kring detta och sannolikt kommer den att skärpas framöver när byråkratins kvarnar fått mala klart.

  Googla och läs om palmolja kopplat till hälsa / cancer.
  Bl.a. SvD har haft en artikelserie om detta. Livsmedelsverket går faktiskt ut redan nu – även innan EU:s skärpta lagstiftning – och säger att de avråder människor att äta nåt med palmolja.

  Så det handlar definitivt inte bara om skövling av regnskogarna – vilket i och för sig bara det är en anledning att undvika oljan…

  • Hej Anna,
   Nej, det är riktigt. Den frågan är av stor vikt. Dock något som inte alls var i ljuset för fyra–fem år sedan, då handlade det främst om den oerhörda inverkan på miljön.

Lämna ett svar

%d